Volvos framtidsbil gör debut på USA:s gator

Uppdaterad: 15 sep. 2016Publicerad: 15 sep. 2016
Ubers självkörande bilar

Som Dagens PS tidigare skrivit om har en av Silicon Valleys mest snabbväxande stjärnor, taxitjänsten Uber, ingått samarbete med bland andra Volvo Cars för succé-appens kommande självbärande bilar. Och på onsdagen var det premiär för bilarnas pilotkörningar i riktigt stadstrafik.

ANNONS
ANNONS

Nyhetsbyrån Reuters var en av många medier som fick sig en åktur.

”Under den timme långa körningen kunde Reuters se på när bilen på ett säkert – och för det mesta friktionsfritt – sätt stannade för rött ljus, gasade upp vid grönt, körde över broar, rundade en parkerad postbil samt saktade ned när en bil framför plötsligt öppnade dörren. Allt utan en förares ingripande.”

Men bilarna, de fyra fordon som nu alltså går att hoppa på av vem som helst på staden Pittsburghs gator, är inte helt förarlösa. Även om bilen till mångt och mycket kör helt på egen hand sitter två personer i framsätena redo att gripa in om något skulle hända.

Även om Ubers pilotprojekt placerar giganten, värderad till 68 miljarder dollar, i framkant i utvecklingen flåsar jättar som Alphabet (Googles moderbolag), Tesla, General Motors och Baidu Inc i nacken med egna robotstyrda bilar. En stor skillnad är dock att Uber över en natt skulle kunna ta framtidens bil till den breda massan.

LÄS VIDARE: Uber debuts self-driving vehicles in landmark Pittsburgh trial  >

LÄS ÄVEN: Här är Volvo-bilen som ska frälsa Uber  >

ANNONS
ANNONS