Dagens PS

Volvo tvingas återkalla 72 000 elbilar

Volvo EX30 blev utsedd till årets stadsbil 2024
Volvo EX30 blev utsedd till årets stadsbil 2024. (Foto: Volvo Car Group)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Volvo återkallar 72 000 exemplar av sin nya elbil Volvo EX30 världen över, inklusive Sverige, på grund av ett fel på mittskärmen som gör att bilens hastighet inte visas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Volvo Cars pr-chef Magnus Holst berör återkallelsen drygt 5 000 bilar i Sverige, enligt Carup.

Volvo började leverera sin nya elbil EX30 i januari, och modellen har sålt imponerande 35 000 exemplar sedan dess.

Trots denna starka start har Volvo nu stött på ett bakslag och måste återkalla alla 72 000 tillverkade bilar. Detta omfattar både bilar som redan levererats och de som är på väg till kunder världen över.

Ingen hastighet visas

EX30-modellen saknar en traditionell hastighetsmätare framför föraren. Istället visas hastigheten på en skärm till höger om föraren.

Problemet uppstår när skärmen växlar till ett testläge vid uppstart, vilket gör att hastighet och annan viktig information inte visas för föraren.

Ägare i Tyskland har redan informerats om detta genom brev från Volvo Cars, där företaget ber om ursäkt för felet och meddelar om återkallelsen.

Det är den här skärmen som är helt död. Du får ingen info. (Foto: Volvo)
Det är den här skärmen som är helt död. Du får ingen info. (Foto: Volvo)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Brevet som skickats ut

Kära fru / herr

En av de enastående egenskaperna hos varje Volvo-fordon är den högsta nivån av säkerhet och tillförlitlighet. För att kunna hålla denna exceptionellt höga nivå på lång sikt genomför Volvo ständigt kvalitetskontroller i produktionen och på kundfordon.

Som en del av dessa kontroller har Volvo Car Group upptäckt på ett begränsat antal 2024-2025 Volvo EX30-fordon att displayen i sällsynta fall växlar till ett testläge när fordonet startas och inte visar viktig information och inte visar fordonets hastighet.

Om ett fel uppstår kan du åtgärda det genom att starta om skärmen
Fordonet ska ha stannat med parkeringsbromsen åtdragen. Håll samtidigt in knapparna – och på ratten.

Du måste hålla ned knapparna i cirka 15 sekunder tills displayen stängs av och sedan visar Volvos logotyp igen.

En mjukvaruuppdatering krävs för att ditt fordon ska kunna lösa detta. Denna uppdatering kan utföras på distans via en OTA-uppdatering.

Om en OTA-uppdatering inte är möjlig för ditt fordon, vill vi be dig kontakta din Volvo-partner så snart som möjligt för att boka en tid för att få ditt fordon kontrollerat.

Denna kontroll och allt arbete som kan uppstå till följd av denna kampanj är naturligtvis kostnadsfritt för dig.Om du har några frågor, vänligen kontakta din lokala Volvoåterförsäljare eller Volvo kundtjänst på 0221-9393-393.

Vi ber om ursäkt och ber om ursäkt för eventuella besvär som orsakas av verifieringen som beskrivs ovan. Vi försäkrar dig att vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att säkerställa att din Volvo fortsätter att vara ett mycket säkert och pålitligt fordon.


Tack, vänliga hälsningar
Volvo Car Germany GmbH


Utrullning av uppdatering pågår

ANNONS

Volvo Cars i Sverige bekräftar att 72 000 EX30-bilar är drabbade globalt, varav 5 000 finns i Sverige. För att lösa problemet måste bilarna få sin mjukvara uppdaterad, och Volvo försöker göra detta över nätet via en så kallad over-the-air (OTA) uppdatering.

Holst säger till Carup:

“Viktigt i sammanhanget är att åtgärden inte kräver att bilarna tas till verkstad om inte kunden önskar det själv utan kommer att lösas via en mjukvaruuppdatering over-the-air (OTA). Utrullning av uppdateringen pågår, så många bilar har redan fått den.”

Det har tidigare förekommit kritik mot Volvo för att de har tagit bort instrumenten framför föraren och istället valt samma lösning som Tesla, där hastigheten visas på en touchskärm till höger om föraren.

Kritikerna menar att detta kan tvinga föraren att ta blicken från vägen. För de EX30-bilar som drabbas av felet finns dock en möjlighet att nollställa skärmen.

Volvo Cars skriver i återkallelsen i Tyskland:

“Om ett fel uppstår kan du åtgärda det genom att starta om skärmen. Fordonet ska ha stannat med parkeringsbromsen åtdragen. Håll samtidigt in knapparna – och på ratten. Du måste hålla ned knapparna i cirka 15 sekunder tills displayen stängs av och sedan visar Volvos logotyp igen.”

Vissa ägare har haft problem med att få sina bilar att koppla upp mot internet. Enligt Volvo Cars i Sverige ska dessa bilar ändå kunna ta emot OTA-uppdateringen.

ANNONS

Holst förtydligar:

“OTA går på en egen kanal – så det funkar även om man har problem med uppkopplingen.”

Det är tydligt att Volvo tar detta problem på allvar och arbetar hårt för att säkerställa att alla drabbade bilar får den nödvändiga uppdateringen så snabbt som möjligt.

Läs även:

Premiär för Volvo EX30: Första provkörningen. Dagens PS

Volvos nya storsäljare i lyxförpackning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS