Volvo Lastvagnar har erhållit 133 miljoner för mycket i korttidsstöd. Det uppger Tillväxtverket som nu riktar ett återkrav mot bolaget, rapporterar Göteborgsposten. 

ANNONS

Korttidsstöd blev ett faktum för flertalet bolag under pandemins utbrott 2020 och infördes för att Sveriges företagare skulle skulle överleva.

Rent praktiskt ger stödet som betalas ut av Tillväxtverket arbetsgivaren ekonomisk kompensation för att minska sina anställdas arbetstider. Något som blev högaktuellt under både första och andra smittovågen – så även för Volvo.

133 miljoner för mycket

Nu visar en sammanställning från myndigheten att Volvo Lastvagnar erhållit 133 miljoner kronor för mycket i preliminära utbetalningar under 2020.

Detta sedan antalet arbetade timmar inte stämmer överens med den ansökan som Volvo Lastvagnar angett till Tillväxtverket. Som tillägg till det har stödet enligt myndigheten grundats på för höga lönebelopp, skriver Göteborgsposten.

Av det skälet har Tillväxtverket nu riktat ett återkrav mot Volvo Lastvagnar på 133 miljoner kronor. Något som man bekräftar på Volvo Lastvagnar och förklarar med att bolagets produktion kom igång tidigare än beräknat.

”Bedömningen är i enlighet med våra beräkningar och den dialog vi haft med Tillväxtverket. De här pengarna är avsatta för väldigt länge sedan, över ett år sedan faktiskt”, säger Claes Eliasson Volvo Groups presschef.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Volvo: Ingen payback till staten [Dagens PS]

Läs även: Larmet: Volvoägare utelåsta – bilen känner inte igen nyckeln [Dagens PS]