AB Volvo betalar inte tillbaka miljardstödet från staten. Det deklarerar fordonsjättens blytunge styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i en DN-intervju. Han är däremot stolt att Volvo nu kan dela ut 30 miljarder till aktieägarna.

ANNONS

”Utdelningen är en naturlig del i företagandet, den som satsar riskkapital förväntar sig avkastning om företaget går bra”, säger Carl-Henric Svanberg till tidningen.

Svanberg var tidigare Ericssons vd och innan han greppade ordförandeklubban i AB Volvo var han styrelseordförande i oljejätten BP.

Gick till de Volvoanställda

När det gäller det statliga pandemibidraget har AB Volvo inte fått något sådant. Han menar att börsjätten slussade miljardstödet vidare till de anställda.

”Korttidssystemet är på nåt sätt ett typiskt svensk system, det är omtänksamt och gynnar alla”, resonerar Svanberg i DN-artikeln.

Han säger också att ”Volvo hade klarat sig utan det” men att bolaget då tvingats varsla personal.

På frågan från DN om Volvo inte kan lämna tillbaka stödpengarna till staten, med tanke på det Carl-Henric Svanberg säger, blir svaret:

ANNONS
ANNONS

”Om Volvo eller något annat företag deltar i ett program eller är verksamt på en marknad, följer vi de regler som gäller. Vi betalar inte lite extra arbetsgivaravgift eller moms, för att staten behöver pengar, eller ber att få sänkt skatt för att vi behöver pengarna bättre. Så fungerar det inte. I en rättsstat följer ett företag de regler som gäller.”

Läs även: Chefsekonom: Utdelning ”helt orimligt” [DagensPS.se] »