Volvo Cars ska fortsatt vara ett fristående bolag – det blir inget samgående med Geely Auto som tidigare ryktats. 

Det har under en längre tid cirkulerat rykten om att Volvo Cars skulle gå ihop med kinesiska Geely Auto, då de båda bilproducenterna ägs av Geely Holdings. Så blir dock inte fallet. Däremot kommer bolagen samarbeta närmare framöver.

”Efter att ha utvärderat olika möjligheter för att realisera värde har vi tillsammans kommit fram till att en samarbetsmodell mellan två fristående bolag är det bästa sättet att säkerställa fortsatt tillväxt och samtidigt uppnå tekniska synergier på flera områden. Vi välkomnar möjligheten att fortsätta fördjupa samarbetet med Geely Auto”, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Inget beslut om börsnotering

Det har även ryktats om en börsnotering för Volvo Cars. Geely Auto är noterade på Hongkong-börsen. Vd Håkan Samuelsson varken bekräftar eller dementerar sådana tankar – beslutet är inte taget.

”Som ett självständigt bolag med en djärv transformationsplan är det en möjlighet att vi närmar oss kapitalmarknaden, men idag finns det inget beslut om det”, säger Håkan Samuelsson.

ANNONS
ANNONS

Kombinationsplanen med Geely Auto påverkar inte Volvo Cars verksamhet i Sverige, enligt Håkan Samuelsson.

”Inte mer än att Volvo Cars blir ett starkare bolag och det är bra för verksamheten i Sverige”, säger han.

Läs mer: Volvo Cars: Bästa januarimånaden någonsin – Dagens PS