Volkswagen-koncernen planerar att släppa flera småbilsmodeller i elbilssegmentet. Enligt uppgifter kommer den första modellen 2024.

ANNONS

Flertalet eldrivna småbilsmodeller är vad Volkswagen-koncernen har på agendan. Det är inte bara modellerna som kommer att vara små, enligt Automotive News kommer de att kosta under 200 000 kronor. Tre av koncernens märken, Skoda, Seat och Volkswagen, VW kommer att släppa elbilsmodeller.

De blir först

2024 kommer den första av modellerna, det är Skoda som släpper Elroq – den kommer att bli varumärkets andra elbilsmodell.

I början av 2025 kommer Seat med sin version, den kommer att få namnet Acandra. Som enligt sajten Automotive News blir en sportig halvkombi. Den tilltänkta målgruppen är unga stadsbor.

Till sist kommer moderbolagets egen varumärke VW ut med hela två bilar. Först ut blir ID.1 som lanseras 2025. Den kommer att få en crossoverkaross. Två år senare, 2027, kommer ID.2, den kommer som halvkombi.

Prisvärda Skoda

Skoda har genom åren specialiserat sig på att bygga riktigt prisvärda bilar. De har också fått ansvaret från Volkswagen-koncernen att utveckla de nya småbilarna. Det kommer at bli en förkortad version av MEB-plattform, som ligger till grund för koncernens VW ID-modeller samt Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq och Cupra Born.

Modellerna kommer att kosta från dryga 190 000 kronor och gäller för alla tre varumärken. De kommer att sätta press på konkurrerande märken som till exempel Citroën, Peugeot och Opel. Rykten säger att även Tesla siktar in sig på småbilssegmentet.

Alla modeller kommer enligt uppgift att kosta från 19.000 euro, drygt 190.000 kronor. De kommer därmed bli tuffa konkurrenter till motsvarande bilar från märken som Citroen, Peugeot och Opel. Tesla har enligt uppgift också en konkurrent på gång i småbilssegmentet.

ANNONS
ANNONS

Skoda, som specialiserat sig på prisvärda bilar, har fått ansvaret för att utveckla de nya småbilarna. De kommer att bygga på en kortad version av den MEB-plattform som utgör grunden för Volkswagens nuvarande ID-modeller samt Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq och Cupra Born.

Enligt källor till Automotive News modellerna att byggas fabriken till en annan av koncernens varumärken, Seats fabrik i Spanien.

Läs mer: Häng med en provkörning med Volkswagen ID.5