Dagens PS

Veteranbilar byggs om – blir elektriska

veteranbilar
Porsche 959 rusar fram på vägarna – snart med en elektrisk motor? (Foto: Porsche).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 31 aug. 2023Publicerad: 31 aug. 2023

Älskar du äldre veteranbilar men önskar att de vore mer miljövänliga? Nu byggs gamla bensinbilar om och får nytt liv – med elmotorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Moderna bilar i all ära – men vad kan mäta sig mot en Porsche 911, en Volkswagen-buss från 1974 eller en Saab Sonett från 1956?

Nu blir dessa skönheter ännu mer attraktiva – många vill bygga om de bensindrivna fordonen till elektriska – för att göra dem mer klimatvänliga.

Motorer från skrotade Teslor

Många hobby-entusiaster har låtit bygga om sina veteranbilar med elmotorer från skrotade Tesla-bilar. Det var så det hela började, enligt Business Insider.

Nu ökar intresset för att bygga om äldre bilar – och marknaden för elektriska komponenter som kan installeras i bilarna blomstrar.

Koncept i sig är inte nytt – men det har nu blivit enklare att konvertera bilar från bensindriven till elektrisk motor genom en mer avancerad och utvecklad teknik. Man tar bort bilens motor och ersätter den med bland annat batteri, elmotor och högspänningskablar.

ANNONS

Senaste nytt

Får bidrag för att bygga om veteranbilar

I Frankrike har regeringen satsat tiotals miljarder euro för att uppmuntra privatpersoner att bygga om sina bensinbilar till elbilar, rapporterar SVT. Privatpersoner får ett bidrag på 6000 euro, 70 000 kronor, för att installera en elektrisk motor.

ANNONS

För fransmännen har det nu blivit billigare att konvertera sin bensinbil än att köpa en ny elbil, och det kostar runt 14 900 euro, 175 000 kronor.

Det ges även ekonomiskt stöd till verkstäder som bygger om gamla bilar till elbilar.

Hur miljövänligt är det?

Är detta en alltigenom miljövänlig lösning? Nej, inte om du bara låter din konverterade bensinbil stå stilla i ett garage. Att tillverka de litiumjonbatterier som finns i elbilar eller konverterade bensinbilar är i sig en resurskrävande och inte särskilt miljövänligt process.

Om batterierna inte används tillverkas de i onödan – Time Magazine jämför det med solpaneler som placeras i en mörk källare.

Vill du bygga om din veteranbil – se till att den då kommer till användning!

Läs även:

Bilar för miljarder: Klassiska bilar pekar mot en mörk trend

ANNONS

Unik Dusenberg gömdes i hö under kriget

Allt om Rolls-Royce världsberömda gudinna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS