Vad händer om man kör en elbil under vatten?

Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022
Foto: Uncle Chet

En av de viktigaste beståndsdelarna för att en fossilmotor ska fungera är att den får luft. Det är anledningen till att bilar som Toyota Land Cruiser kan fås med snorkel från fabrik. Men en elmotor behöver ingen luft, vilket betyder att en Tesla Model S borde kunna köras genom vatten. Eller?

ANNONS
ANNONS

Amerikanska youtubern Cheyanne Lord, mer känd som Uncle Chet, undrade också om det skulle gå att köra elbil under vatten.

Till sitt förfogande hade han sin privata Tesla Model S Plaid. Hans första försök gick inte som planerat och i stället för att köra under vattnet så flöt bilen över.

Andra gången gillt

I praktiken borde det var fritt fram att köra en elbil genom vatten eftersom en elmotor de facto inte behöver luft.

Det svåra blir egentligen att minimera mängden vatten som tar sig in bland alla elektroniksystem och orsakar kortslutning.

Det ska emellertid inte var ett problem eftersom elektroniken i elbilar är välisolerad i händelse av en olycka.

Något som inte är lika välisolerat är kupén vilket syns i videon – bilen läcker som ett durkslag. Oavsett byggkvalitet hade nog de flesta bilar börjat läcka under vattenytan.

Tesla Model S Plaid blir en ubåt

Efter sitt första misslyckade försök har Uncle Chet försökt ännu en gång. För att undvika att Teslan flyter upp till ytan har han denna gång försett den med en herrans massa tyngder som gör att den sjunker som en sten.

Resultat är ganska häpnadsväckande. Bilen lyckas köra under vattenytan utan problem, men en konsekvens av det hela är att Teslan får spel.

Vattenskadan är ett faktum och fler felmeddelanden än det finns sidor i Bibeln dyker upp.

Med det sagt går bilen fortfarande att köra, något som inte alltid är fallet när man kör en bil under vattnet.

ANNONS
ANNONS
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.