Teslas vd Elon Musk hävdade på Twitter att det förarlösa automatiska styrningssystemet Autopilot inte var orsaken till den nya dödskraschen. Uttalandet förvånar polisen.

ANNONS

Dagens PS berättade i går morse, måndag 19 april, om att två personer omkom i helgen i samband med att en självkörande Tesla Model S kraschade in i ett träd fattade eld.

Den ena mannen som dödades i den uppmärksammade olyckan norr om Houston i Texas satt i baksätet, den andra satt enligt uppgift i passagerarsätet bledvid en tom förarplats.

Texaspolisen har begärt ut säkerhetsdata från dödskraschen sedan Teslachefen Elon Musk påstått att den automatiska förarassistansen inte varit aktiverad i olyckan, rapporterar Reuters.

Vittnen har en annan bild än Musk

På måndagskvällen twittrade Elon Musk: ”Dataloggar har hittills visat att Autopilot inte varit tillgängligt och att ägaren inte köpt FSD”.

Vittnen har emellertid uppgett något annat till polisen och sagt att Teslabilens ägare bjöd in passagerare för att visa upp fordonets självkörandeförmåga.

”Om han (Elon Musk) skrivit det på Twitter, att de redan tagit fram datan, så har vi inte fått reda på det. Vi väntar med stort intresse på att få ta del av den”, säger Mark Herman, polisens talesperson.

ANNONS
ANNONS

Kritiken mot att Tesla överskattar kapaciteten i autopilotsystemet har fått nytt bränsle efter helgens tragiska dödskrasch. Den amerikanska Transportmyndigheten menar att det invaggar förare i en falsk övertygelse att riskerna är försumbara.

Polisens uppfattning är att ingen körde Teslabilen som nu var inblandad i dödskraschen, men utredningen fortsätter.