Toyota har flertalet gånger kritiserats för att deras elbilssatsning inte är tillräckligt aggressiv. Nu menar märkets högst uppsatta forskare på att jorden inte kan hantera en för snabb övergång till elbilar.

ANNONS

Fem av världens tio mest sålda bilar är Toyota-bilar, där nummer ett är Toyota RAV4 som under förra året såldes i över en miljon exemplar.

Det är något som passar märkets elbilsstrategi väl, då de anser att en övergång bestående av hybrider är rimligare än ett hopp direkt till eldrift.

Det rapporterar amerikanska Bloomberg.

40 000 mil
Land Cruiser är långt ifrån en elbil. (Foto: Marcus Berggren)

MISSA INTE: Pensionsjättens strid med storbolagen: ”Kan aldrig förlora” [Dagens PS]

Sakta men säkert

Toyotas chefsforskare och vd för märkets utvecklingscentrum – Gill Pratt – förklarade för reportrar i samband med G7-konferensen i Japan att en fullskalig övergång till elektrifiering kommer att ta betydligt längre tid än man tror.

ANNONS
ANNONS

Gill Pratt menar på att en mer successiv övergång med hybrider i symbios med elbilar (som även innefattar vätgasbilar) kommer att leda till mer effektiva resultat när det kommer till att göra sitt för miljön.

Toyota bZ4X
Elbilen Toyota bZ4x har inte varit någon framgång för märket. (Foto: Toyota)

En fråga om resurser

Anledningen är att Moder jord helt enkelt har för lite resurser för att tillgodose framtidens behov av elbilar.

”Batterimaterial och förnybar laddinfrastruktur kommer så småningom att finnas en masse, men det kommer att ta årtionden för mineralgruvor och infrastruktur (inklusive elnät) att skala upp” berättar Gill Pratt för Bloomberg.

Ingen framgångssaga

Även om Toyota längre experimenterat med renodlade bilar, har de satsat stenhårt på sina hybrider, som säljer otroligt bra världen runt.

Märkets senaste elbil – bZ4x – vilken är den enda som vi får i Sverige, har inte mötts av särskilt många lovord från vare sig press eller konsumenter.

Fortsättningsvis har den nya elbilen tampats med en rad återkallelser.

ANNONS
ANNONS

Toyota satsar fortsatt på elbilar

Med det sagt har Toyota som målsättning att sälja 1,5 miljoner renodlade elbilar till 2026, med 10 stycken helt nya elbilar som ska lanseras fram till dess.

I dagsläget säljer Toyota ungefär 10 miljoner fordon på en årlig basis.

Läs även: Toyota tvärvänder – 10 nya elbilar till 2026 [Dagens PS]
Läs även:
Toyota – ”Vi kan inte satsa allt på elbilar” [Dagens PS]
Läs även:
Här är världens mest sålda bil 2022 [Dagens PS]