Årets bil 2021 blev Toyota Yaris. 

ANNONS

Årets Bil brukar inleda motorshowen i Genève, men på grund av pandemin blev den inställd. Utdelningen av Årets Bil 2021 skedde i stället digitalt. Årets Bil är ett av bilvärldens mest prestigefulla priser och har en oberoende jury som organiseras av nio europeiska biltidningar utan stöd från biltillverkarna.

Elbilar på modet

Elektrifierade bilar var på modet när juryn skulle utse Årets Bil 2021. Två av dem var renodlade elbilar, Volkswagen ID3 och Fiat 500. Och övriga i fältet erbjuds med någon typ av hybriddrivlina.

Elbilen Nissan Leaf tog hem utmärkelsen 2011, och 2019 blev Jaguar I-Pace blev andra elbil att vinna. Utmärkelsen delades ut för första gången 1964, då med Rover 2000 som vinnare. En svensk bil har vunnit priset, Volvo XC40 som tog hem det 2018.

I Årets Bil-juryn sitter 59 europeiska journalister från 22 länder och Sveriges tre representanter i juryn är Tommy Wahlström, Vi Bilägare, Carl-Johan Lejland, Dagens industri och Jan-Erik Berggren, Expressen. De svenska ledamöterna röstade sammantaget för Škoda Octavia.

”Något har hänt”

”Den japanska jätten Toyota har överlägset mest erfarenhet av att bygga hybrider, något man började med redan på 1990-talet. Det märks också när man sätter sig i nya Yaris. Komforten är god, styrningen vass och effekten mer tilltagen. I stadstrafik går bilen att köra väldigt snålt tack vare det utmärkta samspelet mellan bensin- och elmotor”, har jurymedlemmen Carl-Johan Lejland skrivit i Di om vinnaren.

Jurymedlemmen Tommy Wahlström skrev så här på Vi Bilägare om vinnaren:

”Något har hänt. Toyota Yaris var en pålitlig, bränsleeffektiv och ganska trist småbil. Nya Yaris är kul att köra och skön att åka i men fortfarande också bränsleeffektiv och pålitlig. Och sedan har vi sportmodellen GR Yaris. 2021 års mest underhållande bil.”

ANNONS
ANNONS

Finalisterna:
1. Citroën C4
2. Cupra Formentor
3. Fiat New 500
4. Land Rover Defender
5. Škoda Octavia
6. Toyota Yaris
7. Volkswagen ID.3

Läs mer: Årets Bil 2020 blev Peugeot 208 – Dagens PS