Toyota tror på vätgas som drivmedel i framtiden. Men det gör inte Honda, som går ut och avfärdar tekniken för vätgasdrivna förbränningsmotorer.

ANNONS

De flesta biltillverkare just nu jobbar på att ersätta sina förbränningsmotorer med elmotorer – men det finns de som satsar på en annan väg.

Toyota tror på komprimerad vätgas

Världens största biltillverkare Toyota är en av dem, de har tillverkat en motor som körs på komprimerad vätgas i stället för bensin. Företaget anser att det inte är förbränningsmotorer det är fel på, utan fossila bränslen.

”Vi vill inte ses som en elbilstillverkare, utan som ett koldioxidneutralt företag”, sa företagets vice ordförande Shigeru Hayakawa i en intervju med Reuters nyligen.

”Fienden är kol, inte förbränningsmotorer. Vi bör inte bara fokusera på en teknik utan använda oss av den teknik vi redan har. Koldioxidneutralitet handlar inte om att man har ett enda val, utan om att hålla alternativ öppna”, sa han.

Honda la ner satsning för tio år sedan

Den satsningen sågas dock av konkurrenten Honda, som tidigare har gjort försök med tekniken vilket också bland annat BMW och Mazda gjort.

”Vätgas är definitivt en del av Hondas långsiktiga planer. Men det kommer att användas i bränsleceller till större fordon,” säger Hondas vd Toshihiro Mibe till Automotive News.

”Vi har forskat kring alla möjligheter som finns där ute. När det gäller vätgasdrivna förbränningsmotorer ser vi flera svåra tekniska utmaningar. För ungefär tio år sedan bestämde vi oss för att detta inte skulle bli en vanlig lösning.”

ANNONS
ANNONS

Han säger också i intervjun att vätgasmotorer kan passa för vissa nischade produkter, utan att specificera mer än så. ’

Läs även: JPMorgan: Boom för vätgas väntar – aktierna att satsa på [Dagens PS]