På grund av den internationella stöldvågen av katalysatorer kommer Toyota börja erbjuda ägare gratis stöldskyddsmärkning, enligt Teknikens Värld.

ANNONS

Just nu pågår en stöldvåg av katalysatorer över hela världen, och även i Sverige. Äldre Toyota-bilar är särskilt drabbade, i och med att de nya modellerna inte är lika stöldbegärliga. I Sverige ökade stölderna med hela 4000 procent förra året jämfört med året innan.

Det som lockar tjuvarna är de ädelmetaller som finns i bilarnas katalysatorer, till exempel platina och rodium som är värt mer än guld. Priset på rodium har dessutom fördubblats sedan oktober förra året, och ligger nu på runt 7,5 miljoner kronor per kilo.

En katalysator beräknas vara värd nästan 25 000 kronor och polisen i Malmö beslagtog förra året katalysatorer värda upp mot 13 miljoner kronor. 

Nu har Toyota därför beslutat att erbjuda ägare av Toyota-bilar stöldskyddsmärkning av katalysatorerna. Toyota i Storbritannien satsar på att hjälpa ägare av äldre modeller med kostnadsfritt märk-DNA, och samarbetar dessutom med polisen för att förhindra framtida stölder. 

I Sverige erbjuder Toyota att ägare får en ny katalysator med märk-DNA på Toyotas verkstäder. Man ska utöver det installera ett larm på drabbade bilar.  

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Teknikens Värld.

Läs mer: Toyotachefen sågas: “Ger bort sina marknadsandelar”