Dagens PS

Volvo tvärvände: Motorvärmarna fortfarande smutsiga

volvo
Volvos miljöbilar är inte så gröna som man trodde. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

De smutsiga motorvärmarna är tillbaka i de nybyggda Volvo XC60 och XC90. Bristen på halvledare har gjort att man helt enkelt inte kan bygga de eldrivna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo vill precis som andra företag gärna beskriva sig som miljövänliga. Men när det kommer till motorvärmare har man inte lyckats. Boven i dramat är de halvledare, en viktig komponent för den mesta modern teknologi, som behövs för att bygga de miljövänliga motorvärmarna, helt enkelt tagit slut.

MISSA INTE: Nästa generations elbilar kommer kunna flyga – lanseras redan 2025 – Dagens PS

Bensindriven motorvärmare

Det gör att de nybyggda XC60 och XC90 får byggas på det gamla goda sättet: Med en bensindriven motorvärmare.

Volvo har lovat – igen, att de ska fasas ut från produktionen. Förhoppningsvis kommer elvärmare installeras i bilar från och med november, säger biltillverkarens pressansvarige Magnus Holst.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Volvo backar

“De sista bränslevärmarna, i XC60 och XC90, kommer ersättas av elvärmare i början av november. Efter det har samtliga laddhybrider åter elvärmare”, säger Magnus Holst.

Den vanliga motorn i en bil har en katalysator och filter, vilket gör att utsläppen blir renare än de kunde varit. Men med motorvärmare som drivs med bensin eller diesel är det värre. De utsläppen saknar katalysator och därför går ofiltrerade avgaser rakt ut i naturen – eller kupén.

Miljöbov

Man vill ha motorvärmaren igång för att värma upp motorn så att den inte drar mer bränsle än nödvändigt när man slår på den i minusgraderna. Men det är ingen miljöhjälte om värmaren själv drivs på bensin.

Fördelen med elvärmare är att den värmer upp motorn med el från ett extern uttag eller från bilbatteriet. Det gör att man slipper utsläppen.

Det rapporterar Vi Bilägare.

Läs mer om Volvo:

Ny Volvo tål både kulor och granater – Dagens PS

Om Volvo FMX 8×8 Rigid här – Dagens PS

Då går Volvo sin sista dieselbil – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS