Milstolpe: Då gör Volvo sin sista dieselbil

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
Volvo
Volvo Cars vd Jim Rowan meddelar att den sista dieselbilen från bolaget snart rullar av bandet. Det sker i början av nästa år. (Foto: TT)

Det är nära nu, enligt Volvo Cars, för ett slut på dieselbilens era i produktionen och därmed skrivs historia, understryker biljätten.

ANNONS
ANNONS

Under det pågående eventet Climate Week i New York tillkännagav i dag, tisdag, Volvo Cars att bolagets sista dieselbil rullar av bandet redan i början av 2024.

Då upphör biltillverkaren med att producera dieseldrivna bilar.

“Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, lägre servicekostnader för våra kunder och nollutsläpp”, säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars.

Inte en krona till fossilbilar

Enligt biljätten följer beskedet, som beskrivs som en milstolpe, företagets beslut att avveckla fossila bilar.

“Vi lägger inte längre en enda krona av vår FoU-budget på att utveckla nya förbränningsmotorer”, skriver Volvo Cars i pressmeddelandet.

År 2030 planerar Volvo Cars att endast sälja helt elektriska bilar och 2040 är tanken att vara ett klimatneutralt företag.

Med produktionsstoppet för dieseldrivna bilar i början av nästa år är Volvo Cars en av de första biltillverkarna som tar det steget.

Enligt Volvo Cars-chefen Jim Rowan är det både ett nödvändigt och viktigt beslut som han hoppas att fler följer efter, även makthavarna.

“Det är hög tid för industrin och politiska ledare att vara starka och beslutsamma och leverera meningsfulla strategier och åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna.”

Läs även: Därför vill inte Volvo Cars använda Teslas teknik Dagens PS

Läs vidare: Polestar på ruinens brant? Kassan kan vara slut till nyår Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS