Lamborghini Countach är troligtvis en av bilvärldens mest ikoniska superbilar. Mellan 1974 och 1990 tillverkades 1 983 stycken och nu är det en som ska gå under klubban – i nyskick.

ANNONS

Det är auktionshuset RM Sotheby’s som säljer en Lamborghini Countach 25th Anniversary Edition som har gått endast 249 kilometer sedan den rullade ut från fabriken 1990.

Lamborghini Countach
Countach faller under den tvättäkta defintionen av superbil. (Foto: RM Sotheby’s)

Lågmilare av rang

Totalt tillverkades det 657 enheter av 25-årsjubileumsversionen som byggdes för att fira märkets 25-årsdag och designades av ingen mindre än Horacio Pagani, grundaren av märket med samma namn.

Bilen i fråga såldes ny i Ohio, USA och har kvar originaldäcken från 1990. I köpet ingår även instruktionsböckerna och massa annan intressant dokumentation.

Lamborghini Countach 25th Anniversary Edition var den sista upplagan av den berömda modellen och således den mest välutvecklade.

1990 var det sista produktionsåret och Countach är alltså föregångaren till Lamborghini Diablo.

Countach
Bilen köptes ny i Detroit 1990. (Foto: Lamborghini)

Lamborghini Countach är en tvättäkta superbil

Under huven på Lamborghini Countach ruvar en 5,2-liters V12 – samma motor som i Lamborghini LM002 – som pumpar ut 455 hästkrafter och 501 newtonmeter som går ner till bakhjulen via en femväxlad manuell låda.

Den utvecklades på den tiden då Lamborghini-bilar var oerhört svårkörda och krävde enormt mycket från föraren. Designen innebar även att Countach har prytt många pojkrum, stora som små.

Countach
Skicket på bilen är helt fenomenalt. (Foto: Lamborghini)

Bilen i fråga

Bilen som ska gå under klubban såldes ny i Detroit, USA till en läkare för $275 000, vilket motsvarar över 6 miljoner kronor i dagens penningvärde.

När bilen såldes hade den gått 138 kilometer och har alltså sedan dess snittat tre kilometer per år.

ANNONS
ANNONS

Det tros vara den Lamborghini Countach med lägst antal mil på mätaren, något som tveklöst reflekteras i skicket som syns på bilderna.

Bilen går under klubban i Phoenix, Arizona den 26 januari och uppskattas gå för mellan 7,7 och 10 miljoner kronor. 

Under huven ruvar en 5,2-liters V12. (Foto: Lamborghini)

Läs även: BMW M1 provkörd – tog upp kampen mot Lamborghini [Dagens PS]
Läs även:
Sultanens helt unika Ferrari till salu [Dagens PS]