Dagens PS

Tesla värt lika mycket som 32 bilmärken ihop

Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 26 dec. 2020Publicerad: 26 dec. 2020

Hur mycket kan Tesla egentligen bli värt?
Elon Musks bolag är nu lika högt värderat som 32 andra bilmärken tillsammans.
I eftermiddag går aktien in på storindexet S&P500.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla har svarat för en historisk kursrusning i år som har få motsvarigheter. Hittills i år har aktien gått upp med 757 procent. Senare i dag ansluter sig företaget till världens största aktieindex S&P 500.

Uppgången har varit så kraftig att många blankare tvingats att överge sina positioner, enligt IHS Markit är blankningen. nere på fem procent. De ivrigaste förespråkarna för aktien säger att potentialen är obegränsad och att börsvärdet på 659 miljarder dollar bara är början.

Hur mycket är då 659 miljarder dollar? För att få ihop till samma värde måste du plussa ihop värdet för de nio närmast följande biltillverkarna i börsvärde.

Tesla var föregångare även inom laddinfrastrukturen. Snabbladdare över hela Europa. (Foto: Håkan Nilsson)

Tesla hoppas tillverka 500 000 bilar i år, de nio bilföretagen därunder tillverkade tillsammans 54 miljoner bilar förra året. De representerar tillsammans 32 olika bilmärken, du ser vilka i tabellen här under. Enligt Dagens PS motorredaktör Håkan Nilsson ligger tekniken i Tesla Model 3 långt före andra bilar. 

Med aktuell dollarkurs är Teslas börsvärde större än Sveriges BNP som var 5021 miljarder kronor förra året. I kronor är Tesla värt 5430 miljarder.

Analytikerna oense

Kommer dock uppgången att fortsätta när Tesla i dag går in på S&P500? Alla analytiker är inte övertygade. JPMorgan har satt ett kursmål på endast 90 dollar.

ANNONS

– Aktien har uppenbarligen gått upp för fort för tidigt. Jag tror att detta företag kommer att bli enormt mycket större i framtiden, men de kommer att behöva växa ännu mer för att motivera aktiekursen, säger Ryan Brinkman analytiker på JPMorgan till Livemint.

Morgan Stanley är betydligt mer optimistiska, även om deras prismål på 540 dollar redan passerats. De anser att aktien inte enbart ska värderas på bilarna.

Bilarna står för knappt halva värdet

Av vårt prismål på 540 dollar tillskrivs 254 dollar kärnindustrin, 154 dollar för affärsmöjligheten för nättjänster, 58 dollar flr potentialen att bli en leverantör av batterier och drivlina till tredje part, 38 dollar för mobilitet och ridesharing samt 25 dollar som försäkrings- och energiföretag, säger analytikern Adam Jonas i en intervju med Bloomberg.

Redan från start är Tesla det sjätte största företaget räknat i börsvärde på S&P500. Det behövs endast en liten uppgång så passeras Facebook. Elon Musk är redan 400 miljarder kronor rikare än Mark Zuckerberg.

 

FöretagBörsvärde,
miljarder
dollar
Miljoner
tillverkade

bilar
Bilmärken
Tesla6590,5Tesla
Toyota21410,7Toyota, Lexus
Volkswagen9811
Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Skoda, Seat, Volkswagen
Daimler773,3Mercedes-Benz, Mercedes-AMG
GM597,7Chevrolet, Cadillac, GMC, Buick
Honda524,8Honda
BMW482,5BMW, Mini, Rolls-Royce
Hyundai
Motors
404,4Hyundai, Kia, Genesis
Ford365,4Ford, Lincoln
Fiat
Chrysler
364,4
Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Jeep och Ram
Totalt66054,2
ANNONS

Källa: Statista, Yahoo

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS