Dagens PS

Tesla ska kapa kostnader – elbilar till halva priset

tesla model s awd naf
Teslas modeller ska bli billigare, frågan är bara när det kommer att ske. (Foto: NAF)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Tesla uppger att bolaget kommer kapa kostnader för att kunna tillverka billigare elbilar. Det ser ut som att kostnaden kan halveras, frågan är bara när det kommer att ske.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya Tesla-fabriken i norra Mexiko som ska byggas kan vara ett sätt för elbilsjätten att kapa sina produktionskostnader och därmed få ner slutpriset för konsumenterna. Det ligger dock framåt i tiden, och det är fortfarande osäkert när Teslas elbilar kommer bli billigare, uppger Reuters. 

Tesla ska kapa kostnader

Vad som är klart är att Tesla redan använder konsumentinformation för att kapa kostnader, som att plocka bort soltak eftersom de inte används. Bolaget uppgav vidare på onsdagen att det kommer fortsätta med nästa generations bilar, och den presentationen är inget annat än en stor “tease” inför hur Tesla kommer kapa kostnader och därmed slutpriset för sina bilar framöver. Det tror i alla fall den högprofilerade Tesla-investeraren Ross Gerber som var snabb med att twittra: “Det kommer. 50 procent mindre kostnad att bygga. Det kommer ge dig en $25-$30k EV!”, vilket alltså i klartext isåfall betyder att den nya generationens elbilar från tillverkaren kommer kosta runt 300 000 kronor.

20 miljoner elbilar 2030

Jätten har dock inte bekräftat några sådana uppgifter om när det skulle ske, men man har som mål att bredda sin marknad fram till 2030 – då bolaget vill ha en årlig produktion på 20 miljoner elbilar, vilket är en tiofaldig ökning från den nuvarande produktionen.

Efter onsdagens presentation sjönk aktien fem procent, men hittills i år har den gått upp med 60 procent.

Läs även: General Motors vill köra om Tesla med elbilar

Läs även: Tesla tredubblar antalet laddare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS