Teslas påståenden om att vissa av deras elfordon kan köra sig själva har lett till en utredning mot bolaget. Efter flera dödsolyckor med påstått självkörande fordon kan bolaget bli skadeståndsskyldigt.

ANNONS

Sedan 2016 har Tesla marknadsfört sig som experter på självkörande fordon. Redan då beskrev vd:n Elon Musk i en presentation Teslas autopiloter som ”förmodligen bättre” än en mänsklig förare.

Förra veckan, i samband med att bolaget presenterade en kommande uppgraderad version av programvaran för självkörande bilar, så sade vd:n att förare skulle kunna ta sig ”till ditt arbete, din väns hus, till mataffären utan att du rör ratten.”

En video på Teslas webbplats finns liknande påståenden: ”Personen i förarsätet är bara där av juridiska skäl. Han gör ingenting. Bilen kör sig själv.”

Men hittills har programvaran inte klarat säkerheten, skriver Reuters.

Tesla ger tvetydig information

Ett dussintal olyckor med självkörande Teslabilar – varav några dödliga – har fått de amerikanska myndigheterna att inleda en förundersökning. Man misstänker att marknadsföringen invaggar förarna i falsk säkerhet.

Musk har tidigare kommenterat olyckorna med att personerna som drabbades inte hade använt systemet Autopilot på rätt sätt. Han menar att det går emot bolagets instruktioner att lita på systemet.

Det kan stämma, eftersom Teslas budskap till sin kunder är dubbelt – även om man säger att systemet är säkert uppmanar man kunden att ändå alltid hålla händerna på ratten och behålla kontrollen.

Kan inte släppa kontroll

Trots uttalanden om att du kan släppa ratten, så står det på hemsidan att tekniken bara kan hjälpa till med styrning, bromsning, hastighet och filbyten. Men det ”gör inte fordonet autonomt”, skriver Tesla där.

ANNONS
ANNONS

Att bolaget trots allt har gått ut med sådana meddelanden kan göra det svårt att väcka åtal, men hur det går är ännu oklart.

”Tjänstemän som genomför sin utredning skulle i slutändan kunna väcka åtal, begära civilrättsliga påföljder eller stänga förundersökningen utan att vidta några åtgärder”, skriver Reuters.

Läs också:

Experten: ”Självkörande bilar är en bluff” [Dagens PS]