Dagens PS

Tesla går med på vapenvila: Priskriget i Kina över?

Tesla går med på vapenvila: Priskriget i Kina över?
Bland elbilstillverkarna som undertecknat avtalet finns Volvo Cars-ägaren Geely, som bland annat gör Panda Mini. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 juli 2023Publicerad: 07 juli 2023

Tesla och de stora kinesiska tillverkarna av elbilar var överens: nu ska man konkurrera rättvist och undvika “onormal prissättning”. I praktiken fungerar det så där – redan dagen efter gick Tesla tvärt emot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Tesla och ytterligare sexton bolag, bland annat Nio, Xpeng och Geely, skrev under avtalet på torsdagen ger det signaler om att årets priskrig på elbilsmarknaden kan vara på väg mot sitt slut.

Tesla enda icke-kinesiska bolag

Tesla var det enda icke-kinesiska företaget bland elbilstillverkarna som skrev avtal, och det var just Teslas rabatter i Kina som var starskottet för priskriget som fortsatt under året uppger Bloomberg.

Efterfrågan på elbilar i Kina dök dramatiskt i och med covid-pandemin, och hölls nere av förväntningar på att priserna skulle fortsätta nedåt.

ANNONS

Senaste nytt

Krav från regeringen

Med ökande lager ökade rabatterna, och för den kinesiska regeringen, som är mitt uppe i en kampanj som uppmanar till elbilsanvändning, ledde det till huvudbry.

Departementet för industri och informationsteknologi instruerade de kinesiska biltillverkarna att få till avtalet som alltså undertecknades på torsdagen.

“Stabilisera tillväxten”

ANNONS

De sexton biltillverkarna, inklusive Tesla, ska också “hjälpa till att stabilisera tillväxten och undvika risk”, enligt Bloomberg.

Tecknen på att priskriget var på väg mot sitt slut fanns redan före torsdagens avtal, och myndigheterna räknar med en ökning av försäljningen av elbilar på 30 procent jämfört med juni förra året.

Stigande efterfrågan

“Marknaden förväntade sig troligen redan ett slut på priskriget, eftersom vi sett ganska solid efterfrågan på elbilar de senaste månaderna”, säger Joanna Chen, analytiker på Bloomberg.

“Biltillverkarna kommer att lita mer till nya modeller för att öka försäljning”, fortsätter Chen.

Tesla erbjuder ny rabatt

Dagen efter avtalet går Tesla ut med ett nytt rabatterbjudande i Kina, uppger Reuters på fredagen. Samtidigt kommer nyheten att man säger upp ett antal anställda på fabriken i Shanghai.

Läs även: Innovativa Denza N7 ska utmana Tesla

ANNONS

Läs även: Efter Geelys klavertramp – bojkott hotar Volvo Cars

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS