Tesla får patent på den vilda idén att använda laser för att hålla vindrutan ren. Ingen vet egentligen om det fungerar med laser som vindrutetorkare, men nu är patentet alltså klart.

ANNONS

Tesla ligger i framkant i den futuristiska utvecklingen, och nu säkrar man patent på att hålla vindrutan på bilen ren med laser. Förenklat är det alltså frågan om laser-vindrutetorkare, enligt The Byte.

I patentansökan beskriver Tesla ”ett rengöringssystem” där laserstrålar upptäcker ”skräp” på glaset – det vill säga vatten. Laserstrålen kalibreras så att den inte tränger igenom glaset, och kan (i alla fall i teorin) rensa vindrutan, enligt Electrek. Utan att träffa föraren i ögonen, alltså.

Tesla har fler patent på gång

På den bild som finns i ansökan ser man att det finns två laservindrutetorkare som sitter på motorhuven.

Tesla får patent på laser som vindrutetorkare
Bilden i ansökan visar två laservindrutetorkare på bilens huv.

Tesla lämnar in patentansökan våren 2019, men det är högst oklart om idén faktiskt kommer att bli verklighet. Det finns ytterligare en patentansökan där Tesla baserar vindrutetorkarna på elektromagnetisk teknologi, enligt The Byte. 

Kanske på Cybertruck?

Patentansökan har överskriften ”Pulserade laserrengöring av skräp som samlas på fordons glasdetaljer och solceller”.

Cybertruckprototypen har inga vindrutetorkare, så det finns spekulationer om att laser-tekniken ska användas på (den försenade) Cybertrucken. Ser man realistiskt på saken är nog elektromagnetiska vindrutetorkare mer troligt än laserstrålar, skriver Electrek.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tesla Model Y är den säkraste bilen någonsin [Dagens PS]

Läs även: Stämningen mot Elon Musk i dogecoin-härvan växer [Dagens PS]