Dagens PS

Systemen från BMW distraherar föraren minst

BMW 5-serie hamnar i topp i stort test.
BMW 5-serie hamnar i topp i stort test. (Foto: Pixabay)
Mattias Malmqvist
Mattias Malmqvist
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Den tyska biljätten slår övriga bilmärken på fingrarna i ett stort test av de säkraste infotainmentsystemen. Även Renault och Volvo ligger bra till, men Tesla halkar efter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med de flesta nya bilar kommer ett infotainmentsystem med pekskärm som du kommer åt många av de vanligast använda funktionerna med. Med detta har också distraktion blivit ett växande problem i biltrafiken och trafikolyckor relaterade till distraktion har ökat under senaste tioårsperioden. 

Nu har den brittiska sajten What Car testat 20 bilmodeller för att utröna vilka infotainmentsystem som är bäst för att föraren inte ska distraheras av dem, utan kunna hålla blicken på vägen medan de används. 

I Storbritannien har dödliga kollisioner relaterade till distraktioner ökat från att ha varit en bidragande faktor i 23 procent av olyckorna 2013 till 23 procent till 29 procent, skriver What Car. 

Både skärm och röststyrning testat

Mot bakgrund av detta har de rangordnat säkerheten, både själva skärmen och röststyrningen, i infotainmentsystemen i 20 nya bilmodeller.  

Föraren skulle lösa ett antal olika uppgifter, som att byta radiostation från en till en annan, förändra temperaturen i bilen eller ange resmål i navigationssystemet. 

Vinnaren är BMW med deras senaste iDrive-system, som både har en vridkontroll som är enkel att använda, utan att föraren behöver ta blicken från vägen under en för lång period. Systemet har även ett utmärkt röststyrningssystem.

BMW:s 5-serie med sitt iDrive 8-system fick allra bästa resultat i testet.

ANNONS
Totalt 20 bilmodeller har varit under lupp. (Diagram: Dagens PS. Källa What Car)

Sämre resultat för japanska märken

Flera modeller med infotainmentsystem som bygger på Googles teknik fick också bra resultat i testet. Såväl Renault Austral som Volvo XC60, som båda använder den här tekniken, får bra betyg. Även Mercedes EQE och Porsche Taycan placerar sig på topp 5.

Lite längre ner, på plats åtta, hamnar Tesla Model S där pekskärmen enligt testet får godkänt, men röststyrningen inte helt faller testarna i smaken.

I botten av rankningen hamnar de japanska bilmärkena Nissan Qashqai, Mazda CX-30, Honda HR-V och Suzuki S-Cross. Allra sämst resultat får dock Opel Corsa. 

Läs mer: https://www.dagensps.se/motor/tillverkare/bmw/bmw-i5-gor-det-svettigt-for-konkurrenterna/

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS