För att hitta Sveriges bästa verkstäder måste du ofta åka ut en liten bit från stan. Det visar en undersökning av verkstadsportalen autobutler.se, som har bett 115.000 bilägare att betygsätta sitt besök hos märkesoberoende verkstäder. 

Även om det under de senaste åren har öppnats stora bilcentra runt om i landet har det inte gjort svenska bilägare mer nöjda. Istället är det de mindre bilverkstäderna utanför storstäderna som får högst betyg, enligt en undersökning baserad på 115.000 omdömen från bilägare på verkstadsportalen autobutler.se.

”Vi ser inga direkta stora skillnader i kvaliteten på arbete. Att bilägare ger bättre betyg till mindre verkstäder beror istället på att deras mekaniker tar mer tid till att prata med bilägarna och för att de rättar till eventuella fel direkt”, förklarar Christian Legêne VD på autobutler.se.

 

Sveriges bästa verkstad

Långedrags Bil & Service i Västra Frölunda i Göteborg har av bilägarna och med ett genomsnittligt betyg på 4,973 av 5, korats till Sveriges bästa verkstad år 2020. Bilägare som varit på verkstaden är framförallt nöjda med att de varit tydliga med att berätta om vad som behövts göras på bilen och sluppit blivit överraskade av dyrare räkningar.

”Att få titeln Sveriges bästa verkstad är imponerande då det redan finns en utbredd skepsis mot verkstäder. Långedrags Bil & Service har legat i framkant vad gäller att skapa öppenhet”, säger Legêne, som upplever att kunder på nätet i dag förväntar snabbare service och mer insyn.

Nätet har öppnat för transparens

Tidigare har det bara varit de mer etablerade mekanikerna inne i storstäderna som brytt sig om omdömen på nätet, men nu har även verkstäderna utanför börjat ta hänsyn till transparens.

”Bilägare vill se mer transparens och öppenhet i fordonsbranschen. Vi har daglig kontakt med svenska bilägare som aktivt berättar om sina verkstadsupplevelser. De flesta av dem berättar att de först och främst vill åka till en bilverkstad som de kan lita på – därför ser vi det som en naturlig sak att de mest kompetenta mekanikerna hamnar i fokus”, säger Christian Legêne.

ANNONS
ANNONS

Han uppmanar verkstadsbranschen att göra en insats för att begränsa verkstäder på marknaden som inte gör ett tillräckligt bra jobb.

Sveriges 10 bästa verkstäder online 2020

(Plats/Poäng/Verkstad)

 1. 4,973 / Långedrags Bil & Service – Västra Frölunda
 1. 4,883 / GPS Auto Service – Järfälla
 1. 4,861 / JR Motorperformance – BDS – Åby
 1. 4,860 / Speedy Bilservice Vasastan – Speedy Bilservice – Stockholm
 1. 4,761 / RF Bilservice – AD Bilverkstad – Norsborg
 1. 4,750 / NKs Bilcenter & Bilverkstad – Enköping
 1. 4,747 / Verkstadsakuten Bilverkstad – Järfälla
 1. 4,731 / Jägersro Bilar & Verkstad – Malmö
 1. 4,729 / Nacka Däck och Bilverkstad – OKQ8 – Nacka
 1. 4,720 / Klara Bilservice – MekoPartner – Stockholm

 

Detta ska du tänka på innan du väljer bilverkstad

Om du är osäker på om verkstaden kommer göra ett bra jobb finns det ett antal tecken som hjälper dig att avgöra om om verkstaden går att lita på.

 • Ta in flera offerter via mejl och på nätet så att du enkelt kan jämföra med olika verkstäder.
 • Läs omdömen online och välj bara verkstäder som låter sig recenseras på nätet.
 • En trygg verkstad ger garanti på både arbete och reservdelar – Sveriges bästa verkstäder ger alla 3 års garanti
 • Välj verkstäder som åtar sig följa reparationsvillkor från MRF (Motorbranschens Riksförbund) som bl.a. ställer krav på prisuppgifter och kvalitet på arbete.

 

Om undersökningen

Verkstadsportalen Autobutler har över 115.000 omdömen om märkesoberoende bilverkstäder. Bilägare som haft bilen på en verkstad under 2019 har bedömt den totala verkstadsupplevelsen på en skala mellan 0-5. Verkstäderna får ett genomsnittligt omdöme på 4,6 av 5 möjliga stjärnor. Endast verkstäder som under år 2019 fått minst 30 omdömen har räknats med i undersökningen.