Premiumbilar sålda i Sverige – som BMW, Audi och Volvo – försvinner spårlöst. Och fram tills i slutet av förra året har stölderna varit ett mysterium för polisen. Då togs en man på bar gärning när denne försökte stjäla en bil som stod parkerad utanför en villa i Helsingborg. I gripandet hittade man också nyckeln bakom de ökade brotten: en digital dosa som lätt kan köpas via nätet, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Det visar sig att tjuvar kan stjäla många av de premiumbilar som säljs i Sverige genom att lura de moderna lyxbilarnas trådlösa låssystem (av typen ”keyless entry”). Kortfattat fungerar tjuvarnas knep så att den digitala dosan (som kan enligt DN kan köpas på nätet för drygt 15.000 dollar) kapar bilägarens låsdosa för att sedan enkelt kunna öppna och starta bilen. För att stöldmetoden ska fungera måste gärningsmannen befinna sig inom några meter från låsdosan, skriver tidningen.

Men trots att den nya metoden sköljt över landet det senaste året är det tyst hos biltillverkarna. På BMW, som tillsammans med Audi pekas ut som ”lätta byten” av tyska bilsäkerhetsorganet Adac, finns ingen information om säkerhetsluckan och på Volvo är man förtegen och vill bara kännas vid ett känt fall.

”Av hänsyn till våra kunder tror jag inte att det är något vi kan lämna ut till medier. Men vi tittar hela tiden på hur vi kan förbättra säkerheten och blockera för sådant här, säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo.

Men det finns en förklaring att biljättarna håller tyst, påpekar svenska organisationen Larmtjänst AB för DN. Om en tillverkare hittar en ett sätt att täppa till säkerhetsluckan är det inget man vill gå ut med. Rädsla för en stöldvåg är också något som oroar, skriver tidningen som talat med åklagare Thomas Elofsson som åtalat mannen i fallet ovan.

”Det är på sitt sätt förståeligt att de är tysta. Det är helt enkelt alldeles för lätt att stjäla en bil för en miljon.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Playboyens lyxbil sprängd i småbitar – efter miss [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Här är lyxbilen nummer ett – för elfte året i rad [DagensPS.se] >