Geely är bättre än Tesla. Det påstår koncernens svenske utvecklingschef Kent Bovellan i en intervju med asiatisk media.

ANNONS

Kent Bovellan är chef för Geelys utvecklingsprogram Sustainable Experience Architecture (SEA). Tidigare har han utvecklat Saab 9-3 och Volvo C70. I en gruppintervju med asiatisk media påstår han att Geelys elbilar är bättre än Teslas.

”Vi är bättre än Tesla när det kommer till mekanisk arkitektur. De är väldigt skickliga på mjukvarusidan, men när det kommer till det mekaniska är vi bättre. Vi har mer kostnadseffektiva lösningar och slår dem mer eller mindre på allting – förutom prestanda”, säger Kent Bovellan, enligt den malaysiska motorsajten Paultan.

Tesla efter på flera områden

Teslas elbilsplattform ligger enligt Kent Bovellan efter när det kommer till interiörutrymmen, NVH (buller, vibrationer och allmän körkomfort) och ägar- samt produktionskostnader jämfört med Geelys plattform SEA.

Geely ligger efter Tesla på rak accelerationsprestanda, men SEA-plattformen är ”tillräckligt bra” enligt Bovellan. Den första bilen på plattformen, Zeekr 001, kommer att kunna accelerera 0-100 på under fyra sekunder och har en räckvidd på över 700 kilometer. Teslas Model S Plaid gör 0-100 på 2,1 sekunder.

”Inte imponerade av Tesla”

”Vi är inte imponerade av Tesla. Jag gillar att de går rätt väg med en elektrisk arkitektur, vi tar samma spår. Men mekaniskt, icke – aldrig. Det gör vi bättre”, säger Kent Bovellan.

ANNONS
ANNONS

SEA-plattformen släpps fri även för andra billtillverkare som vill göra en elbil att använda. Geely-koncernens svenska bolag Polestar och Volvo använder inte koncernens plattform. Även Tesla delar med sig av sin teknologi sedan 2014.

Läs mer: Geely Starburst ny häftig design – men bara en vision