Ska nomineras till nästa års styrelse. Kravet är att ingen koppling får finnas till Geely.

ANNONS

Volvo Cars-ägaren Geely är även storägare i tyska Daimler, och det blev man sedan finansmannen Christer Gardell sålt hela sitt aktieinnehav i AB Volvo till Geely.

Fordonsjätten Daimler är konkurrent till AB Volvo och SvD, som berättar att AB Volvo nu är på jakt efter en asiatisk representant i styrelsen, har pratat med bland andra valberedningens ordförande Bengt Kjell.

”Bra relation till Geely”

Han blir ”fåordig”, skriver tidningen, när Geely nämns i sammanhanget.

”Jag tycker vi har en bra relation till Geely, det är vad jag kan säga. Nu intervjuar vi både ledning och styrelse för att ringa in behovet hos Volvos framtida styrelse. Sedan får vi se vad det leder till”, säger Bengt Kjell till SvD.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson har däremot ett oavvisligt krav:

”Vi måste få garantier att en ny ledamot i Volvos styrelse inte har några kopplingar, direkt eller indirekt, till Geely”, säger han i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Volvo Cars-vd kickades

Geely-ägda Volvo Cars vd Håkan Samuelsson satt tidigare i AB Volvos styrelse men petades när Geely seglade upp som storägare i AB Volvo-rivalen Daimler.

Geely var även största ägare i AB Volvo fram till förra veckan då Industrivärden, skriver SvD, mellade att man köpt ytterligare aktier i fordonsbjässen och återtagit platsen som största ägare, räknat i både kapital och röster.