Superjämnt i racingens toppklass F1 – fler dueller vi minns

Uppdaterad: 04 juli 2021Publicerad: 04 juli 2021
F1
Max Verstappen jagas av Lewis Hamilton (Foto: TT)

Mercedes och särskilt Lewis Hamilton har fullständigt dominerat i Formel 1 de senaste sju säsongerna. Men i år utmanas han av Max Verstappen och Red Bull i en knivskarp duell som kan bli en framtida F1-klassiker.

ANNONS
ANNONS

Inför helgens race på Red Bulls hemmabana i Österrike, som blir den nionde tävlingen, har Verstappen vunnit fyra race och Hamilton tre.

BBC Top Gear har listat andra dueller att minnas från racingens toppserie Formel 1:

James Hunt mot Nikki Lauda 

Den här duellen från 1976 års säsong var så intensiv att de gjorde en film av saken, “Rush (2013)”. Nikki Lauda ledde stort i början av säsongen men kraschade allvarligt på Nürburgring och fick permanenta brännskador och skadade lungor. Han lyckades osannolikt nog komma tillbaka i sin Ferrari. Men i det sista racet i Japan regnade det så mycket att Lauda bröt loppet för han tyckte det var för farligt. James Hunt körde klart och vann med en enda poäng.

Michael Schumacher mot Mika Häkkinen

På det sena 1990-talet och början av 2000-talet var det dessa två som dominerade F1-cirkusen totalt. De respekterade varandra och hamnade aldrig i något ordkrig, men Schumacher har erkänt att Häkkinen var den enda rival han fruktat i F1. Finländaren lyckades också vinna både 1998 och 1999 innan Schumacher sedan tog fem raka titlar 2000-2004.

Lewis Hamilton mot Nico Rosberg

En speciell duell då båda förarna körde för Mercedes och var vänner – men blev bittra fiender. Rivaliteten ställdes på sin spets 2016 med öppna bråk. Hamilton kastade till och med en keps på Rosberg på en prisutdelning. Nico Rosberg lyckades att besegra Lewis Hamilton, som då hade två raka VM-titlar, genom att vinna det sista loppet – och chockade F1-världen då han meddelade att han skulle lägga av bara dagar efter sin seger.

Alain Prost mot Nigel Mansell

Regerande världsmästaren, britten Nigel Mansell, slutade i F1 när han fick reda på att han skulle bli teamkamrat med fransmannen Alain Prost igen efter att britten vunnit VM-titeln 1992. De två hade varit teamkamrater och bittra rivaler i Ferrari tidigare där Prost tagit platsen som försteförare, och Nigel Mansell hade redan då hotat att sluta men gick istället till Williams. När Prost sedan också skrev på för Williams inför 1993 la Mansell av.

Michael Schumacher mot Damon Hill

När Schumi tog sin första VM-titel var det i en tuff duell mot britten Damon Hill. Ayrton Senna hade varit Williams försteförare men dog i en krasch på Imola-banan, och Hill fick kliva fram och ta hans plats. Det gjorde han galant – och pressade Schumacher hela vägen. Inför sista racet skiljde bara en poäng, och de båda körde ihop och tvingades bryta vilket gav Schumacher segern. De var etta och tvåa året därpå också – det tredje året lyckades Damon Hill ta titeln.

Lewis Hamilton mot Fernando Alonso

Hamilton var en 22-årig rookie och Alonso var regerande världsmästare 2007, men den unge jagade världsmästaren betydligt mer än han var bekväm med. De båda hamnade i storbråk efter vägrade stallorder och blockeringar på banan. Alonso bråkade också med teamchefen Ron Dennis och hotade att avslöja hur McLaren spionerat på Ferrari och stulit teknisk data. Det hela ledde till att båda förlorade med en poäng mot Kimi Räikkönen samt 100 miljoner dollar i böter för McLaren som också uteslöts ur konstruktörsmästerskapet.

Mark Webber mot Sebastian Vettel

De två förarna tävlade tillsammans i Red Bull – där Vettel var den bättre av dem och hade teamets stöd, till Webbers förtret. Det hela slutade när Vettel ignorerade en teamorder 2013 och körde om Webber i Malaysias GP och vann racet. Webber slutade senare det året.

Ayrton Senna mot Alain Prost

Troligen den hetaste rivaliteten av dem alla. Mellan 1985 och 1993 vann de sju av nio titlar, och hamnade ofta i luven på varandra, både som teamkamrater i McLaren och senare när fransmannen Prost flyttat till Ferrari. 1989 skulle Senna ta VM-titeln om Prost inte körde klart det sista loppet – så Senna såg till att det blev så och kraschade in i Prost i den första kurvan. De bittra rivalerna blev vänner efter att Prost lagt av efter att ha tagit sin fjärde VM-titel och sedan slutat 1993. De umgicks hjärtligt tills Sennas död året därpå.

Läs mer: Till salu: Modern F1-bil med topplacering

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.