Dagens PS

Stockholms luft är nu farligare än Pekings

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 30 jan. 2017Publicerad: 30 jan. 2017
Dubbdäck på torrt väglag är den största orsaken till Stockholms usla luft. (Foto: TT)

Dubbdäck på torrt väglag är den största orsaken till Stockholms usla luft. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En mätning i Stockholm på söndagen visar att Sveriges huvudstad just nu har sämre luft än Kinas. Under dygnet uppmättes partikelhalter på 105 mikrogram per kubikmeter. Det kan jämföras med gränsen på 50 mikrogram som inte får överstigas.

”Den här gränsen är satt för att skydda människor för ohälsa, det finns risker när man kommer över den, framför allt för de med exempelvis nedsatt lungfunktion och hjärt- och kärlsjukdomar”, säger Malin Täppefur på SLB-analys som mäter luften i Stockholm, till SVT Nyheter.

Anledningarna till den tillfälligt urusla luften är flera. Under natten har smutsig luft från Europa blåst in, berättar Malin Täppfur. Men den stora boven i dramat är vädret: torrt väglag i kombination med dubbdäck skapar farligt vägdamm som vid vissa platser – exempelvis Hornsgatan i Stockholm – skapar sämre luft än i ökända Peking.

Men någon varning går SLB-analys inte ut med. Gränsen på 50 mikrogram per dygn får inte överskridas mer än 35 dygn per år. Vilket inte hänt på länge.

”Man kan ju undvika de värsta gatorna om man tillhör riskgrupperna, men det finns ingen anledning att vara alarmistiskt”, säger Malin Täppefur till SVT.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS