Stellantis köper bildelningsföretaget Share Now. Avtalet med Mercedes-Benz och BMW är ger Stellantis 3,4 miljoner nya kunder, och är värt runt 100 miljoner euro (drygt 1 miljard kronor).

ANNONS

Stellantis bildades förra året, när Fiat Chrysler och PSA, som tillverkar Peugeot gick samman. Företaget har som mål att bli världsledande när det gäller bildelning, och är ett steg närmare målet genom förvärvet av Share Now.

Finns i Köpenhamn och Paris

Share Now finns i 16 storstäder i Europa, bland annat i Köpenhamn, Paris, Berlin och Amsterdam. Hittills har bildelninsflottan bestått av bilar från Mercedes-Benz och BMW, men enligt uppgifter från Reuters kommer Mercedes och BMW fokusera på försäljning av bilar.

”Vi tänker att det här förstärker vår känsla av att premiumtillverkare som BMW och Mercedes kommer att fokusera på privat ägande och mindre på vagnparkstjänster”, säger Tom Narayan, analytiker på Royal Bank of Canada till Reuters.

”Å andra sidan är det tydligt att tillverkare med stora volymer som Stellantis satsar på alternativa inkomstkällor”, fortsätter han.

Avtal värt en miljard

Det finns inga uppgifter om hur mycket avtalet är värt, men enligt Reuters uppger italienska La Repubblica att summan är runt 100 miljoner euro (drygt 1 miljard svenska kronor).

BMW och Mercedes har fortfarande kvar Free Now, en app där man kan boka bilar, taxi, e-scooter och e-cyklar, och laddningsappen Charge Now.

Byter ut bilar steg för steg

Enligt Brigitte Courtehoux, chef för Stellantis mobilitetsavdeling Free2move, är avtalet en del av en plan för att öka nettoinkomsterna till 700 miljoner euro (knappt 7,3 miljarder kronor) 2025, och till 2,8 miljarder euro (drygt 29 miljarder kronor) år 2030.

I och med köpet kommer Stellantis Free2move att kunna lägga till 14 europeiska storstäder och 10 000 fordon till sin bildelningsflotta som i dag består av 2 500 bilar. Man lägger också till runt 3,4 miljoner nya kunder.

ANNONS
ANNONS

Brigitte Courtehoux säger att Free2move inte omedelbart kommer att bestå av Stellantisbilar, utan att man byter ut bilarna steg för steg, uppger Reuters.

Läs även: Stellantis sluter avtal med Qualcomm – Maserati först ut [Dagens PS]

Läs även: Suzuki faller efter anklagelse om manipulation [Dagens PS]