Sony och Honda slår sin påsar i hop i nytt bolag

Uppdaterad: 21 juni 2022Publicerad: 21 juni 2022
Honda Sony
Sony visade sin nya konceptbil när det nya avtalet med Honda presenterades (Foto: Honda).

Sony och Honda har officiellt ingått avtal för nytt gemensamt elbilbolag, det blev klart den 16 juni i förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Vad händer när en biltillverkare som Honda slår sig ihop med ett teknikföretag som Sony för att skapa ett nytt märke för elfordon?

Det får vi snart veta då Sony och Honda meddelat att de nu officiellt har undertecknat ett avtal för ett nytt företag “Sony Honda Mobility Inc.” Fokus för det nya företaget kommer att vara att producera elfordon och mobiltetstjänster, med planer på att påbörja försäljning redan  2025.

Medan Honda och Sony fortfarande förhandlar om detaljerna i avtalet, skrev de i ett gemensamt pressmeddelande att målet är att skapa det nya företaget innan 2022 går mot sitt slut.

Den ambitiösa planen sägs också omfatta försäljning av det nybildade varumärkets första elbilmodell till 2025, samt ytterligare planer på att kommersialisera och tillhandahålla mobilitetstjänster.

Sony Honda Mobility Inc inte det officiella namnet

Det nya företaget har än så länge inte fått något namn, men en kombination av Sony och Honda ligger nära till hands.

Avsiktsförklaringen skrevs redan i mars,  men den nya affärsplanen handlar främst om hur man ska hantera design, utveckling, produktion och försäljning. Hur som helst kommer Sony att ansvara för att bygga mobilitetsplattformen, medan produktionen kommer att ske i Hondas fabriker.

Honda meddelade tidigare i år man åtagit sig att år 2040 enbart bygga batteridrivna elektriska fordon samt fordon som drivs på vätgas.

Den gradvisa ökningen av den här typen av fordon under de kommande två decennierna sammanfaller med den sjunkande produktionen,  och den slutliga elimineringen av biltillverkarens förbränningsmotorer.

Hondas två nya elbilar förväntas vara klara för leverans redan 2024. Dessa har man dock byggt tillsammans med General Motors.

Med på presentationen fanns även Sonys vision om framtiden med sin konceptbil Vision-02, en elektrisk crossover som påminner om Teslas modell S och där passagerarna kan spela play station.

Läs även: Bilägare rasar när Hyundai ställer in leveranserna

ANNONS
ANNONS