En solsdriven elbil rensar luften när den kör. ”Zem” som den nya elbilen heter absorberar och lagrar mer koldioxid än den släpper ut.

ANNONS

Zem är en elbil som tar hållbarhet till nästa nivå. Den kommer rensa luften och lagra koldioxid och för att ta det gröna tänket vidare så 3D-printas stommen och ramen med återvunnen plast, samtidigt som inredningen består av veganskt läder tillverkat av ananas, uppger CNN.

Grupp studenter står bakom projektet

Den nya elbilen är ett projekt som en grupp studenter vid nederländska Eindhoven University of Technology står bakom.

”Vi har implementerat många tekniker i en bil för att visa vad de kan göra tillsammans”, säger Louise de Laat, teamchef för projektet.

Planen med projektet är att så småningom kunna använda samma teknik på existerande runt en miljard bilar som rullar på vägarna runt om i världen och därmed hjälpa till att plocka bort utsläppen.

Än så länge är dock Zem, som står för ”zero emissions mobility”, en sportbil som befinner sig på prototypsstadiet.

Soldriven elbil fångar upp koldioxiden

Litiumbatterier och solpaneler minskar utsläppen men det går inte att komma ner till hundra procent så därför har Zem två filter under bilen, bredvid vart och ett av framhjulen. Luft passerar genom filtret som fångar upp koldioxiden medan bilen kör. Det kan sedan återanvändas i produktionen av andra bränslen, som grön vätgas.

Att världen helt kommer kunna bli kvitt koldioxidutsläpp är nog mest en dröm menar Van de Weijer, som är en mentor för det nya projektet, och som även har spenderat årtionden inom bilindustrin. Istället bör fokus ligga på att plocka bort koldioxiden ur luften.

ANNONS
ANNONS

”Vi har gigantiska utmaningar med miljön inför framtiden. Om något positivt kommer ut ur Zem så skulle det vara fantastiskt – som kan bidra till detta enorma problem.”

studenter bakom Zem
En grupp på 35 studenter vid Eindhoven University of Technology står bakom Zem. (Foto: Eindhoven University of Technology)

Läs även: Svenskt cementbolag får rekordbelopp av Bill Gates [Dagens PS]

Läs även: Kinesiska Nio lanserar bil – och batteribyten [Dagens PS]