Expert varnade för ”ramaskri”. Nu väljer skattemyndigheten att backa från den nya regeln kring trängselskatten.

ANNONS

Dagens PS skrev nyligen om de nya reglerna kring trängselskatt för tjänstebilsägare som använder fordonet för privata resor. Sedan årsskiftet ska nämligen dessa färder – inklusive resor till och från jobbet – beskattas separat samt plockas bort från bilens förmånsvärde.

Ronny Svensson, grundare och vd för tjänstebilskonsulten Ynnor, talade om ett ”ramaskri” hos såväl arbetsgivare som anställda.

”Jag har inga problem med att det införs, men däremot att kasta in detta med en månad före man ska verkställa det är direkt oförskämt”, sa han då till Expressen Dina Pengar.

Mycket av kritiken låg också i det krångel som uppstår i samband med de nya reglerna. Meningen var nämligen att tjänstebilsförare var tvungna att själva föra logg över sina resor med exakta klockslag och olika avgifter.

Men nu väljer alltså Skatteverket att backa, rapporterar Expressen. Enligt tidningen införs nu i stället en schablonmodell som komplement i beskattningen. Något som underlättar för både arbetsgivare och förare (läs mer om hur det fungerar konkret, i artikeln här).

ANNONS
ANNONS

”Den här metoden gör att det underlättar för arbetsgivaren att göra rätt. Och bilisterna behöver inte hålla reda på varje passage”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

KÄLLA: Skatteverket backar om hur trängselskatt drivs in [Dina Pengar] >