Självkörande bilar snart på tyska vägar

Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021
självkörande bil
Självkörande bilar kan bli tillåtna på vägar i Tyskland redan nästa år. (Foto: Volkswagen

Tyskland är på väg att tillåta självkörande bilar från och med nästa år. En ny lag som tillåter autonoma fordon har redan godkänts.

ANNONS
ANNONS

Den tyska Förbundsdagen har godkänt en lag som om den även godkänns i den övre instansen, Förbundsrådet, kan börja gälla redan 2022. Lagen tillåter självkörande fordon i Tyskland.

Detta blir i så fall, enligt Tysklands regering, världens första juridiska ramverk för hur självkörande fordon ska integreras i övrig trafik.

Kan bli autonoma bussar

Än så länge behöver autonoma fordon i Tyskland speciella tillstånd och mänsklig översyn, men enligt den nya lagen blir det inte längre nödvändigt. Därmed skulle landet kunna sätta förarlösa bussar i trafik nästa år.

Redan nu pågår testprojekt med självkörande fordon, exempelvis ett med just busstrafik i Hamburg.

HEAT-projektet

Detta projekt påbörjades redan 2019 och i slutet av sommaren 2020 fick passagerare åka med på försök, men då var även en förare med eftersom det ännu inte är lagligt att låta passagerare åka med i ett förarlöst fordon, det skriver Intelligent Transport.

Projektet kallas HEAT minibus, vilket står för Hamburg Electric Autonomous Transportation, och ska integrera den autonoma minibussen i gatutrafiken i Hamburgs område Hafencity. Bussen är fem meter lång och går på el. Den har plats för tio passagerare, enligt Hamburg.com.

Blir först i världen

Andreas Scheuer, Tysklands transportminister, är nöjd med beslutet om den nya lagen och hoppas att den ska bli verklighet så snart som möjligt.

Vi Bilägare skriver att han säger i en kommentar att Tyskland kommer bli det första landet i världen som tar autonoma fordon från laboratorierna till gatorna och att de nu är ett steg närmare målet.

I USA tillåts förarlösa bilar men det finns inte något federalt regelverk, i stället är det upp till de olika delstaterna att själva reglera. I Arizona har, exempelvis, Google-företaget Waymo haft förarlösa taxibilar i trafik sedan hösten förra året.

Läs mer: Volkswagen lovar självkörande minibuss

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS