Självkörande bilar har länge varit på tapeten men det är sannerligen en fråga om lättare sagt än gjort. Nu rapporterar Reuters att det nu pekar det mot att den mänskliga faktorn aldrig kan tas bort från ekvationen.

ANNONS

Företag som sysslar med att utveckla självkörande bilar har fått hundratals miljarder kronor i finansiering där löftet att tillverka genuint självkörande bilar har varit drivkraften.

Inte så enkelt med självkörande

Hela tanken bakom autonoma fordon är datorer och AI drastiskt ska minska mängden olyckor som en konsekvens av den mänskliga faktorn.

Vi ser redan delar av sådana system i dagens bilar, i form av diverse säkerhetssystem som autobroms samt mer komplicerade farthållare.

Kruxet är att det är ruskigt svårt att utveckla autonoma bilar som kan matcha människans förmåga att analysera en situation i stunden, inte minst när det gäller ovanliga incidenter i trafiken.

Med andra ord innebär det att allt som är självkörande även kräver en mänsklig touch.

ANNONS
ANNONS
Självkörande bilar
Människor är en viktig del av ekvationen för att självkörande bilar ska fungera. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

För allas säkerhet

Det är till stor del en fråga om att säkerställa att alla inblandade känner sig trygga, inte minst de som faktiskt åker i dessa självkörande bilar.

Att hela tiden veta att det finns en människa på ”standby” ifall någonting inte fungerar som det ska är en enorm trygghet.

Det är inte nödvändigtvis en fråga om att varje autonoma fordon ska ha med sig någon som kontrollerar allt, utan det kommer att göras från annan ort, precis som ett flygledatorn.

En framtid med självkörande fordon

En framtid med helt självkörande bilar är långt bort, åtminstone när det gäller i det stora hela. Det är en grej för en bil att köra längst motorvägen och en helt annan att köra genom en snöstorm i Alperna.

Autonoma bilar testas av alla stora biltillverkare på olika nivåer och fler framgångsrika test har genomförts.

ANNONS
ANNONS

Det är emellertid skillnad på något som sker under kontrollerade omständigheter och på helt eget bevåg.

Vad tror ni? Är framtidens bil självkörande?

Läs även: Självkörande BMW styrde in i trafik [Dagens PS]
Läs även: Ännu en dödsolycka med Tesla [Dagen PS]