En scooter i svenskt stål prisas med en andraplats på internationell gala. Tekniken kan komma att revolutionera byggandet av fordon.

ANNONS

Stilrides scooter i svenskt stål prisades på den internationella galan ISSF Awards 2021, där den belönades med Silver Award i kategorin Best Technology Award. Elscootern kallas Sus, är byggd i rostfritt stål och har skapats via robotiserad origami. Metoden kallas Ligthfold och är utvecklad av Stilride.

”Det är en ära att få ett internationellt erkännande för vår teknik Lightfold, som möjliggör radikalt lättare chassin och kommer vända upp och ner på sättet man arbetar med platt plåt”, säger Jonas Nyvang, vd på Stilride.

Leverans 2022

2019 startades utvecklingen av elscootern Sus och under förra året stod prototypen klar. Den kommer att kunna levereras till kunderna under nästa år. Scootern är en del i innovationsprogrammet Metalliska material.

”Vi beräknar kunna börja ta pre-orders i slutet av det här året och leverera under den senare delen av 2022. Nu ligger vi på 25 000 intresseanmälningar och de ökar stadigt”, säger Nyvang.

Lite skämtsamt siktar Nyvang mot stjärnorna för sin nya prisade produkt.

”Teslas cybertruck har en miljon pre-orders, så vi kommer jobba mot det målet”.

ANNONS
ANNONS

Metalliska material är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier.

Läs mer: Fler innovationsartiklar på [Dagens PS]