Dagens PS

Såld: en ny Porsche 911 för 39 miljoner

Porsche 911 framifrån
Porsche 911 Sally Special heter modellen som gick för närmare 39 miljoner svenska kronor. (Foto: Porsche)
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

Vi har tidigare rapporterat om att Porsche har byggt Sally från Pixar-filmen Bilar på riktigt. I stället för att vara baserad på generation 996 av 911 – som i filmen – är den riktiga versionen baserad på generation 992. Nu har den auktionerats ut för närmare 39 miljoner svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För välgörande ändamål

Bilen auktionerades ut av RM Sotheby’s under Monterey Car Week och är den dyraste moderna Porschen någonsin såld på auktion.

Köparen fick även en särskild Porsche Design-klocka på köpet, en till uppsättning hjul i ett specialbyggt däckställ, ett Sally-brandat biltäcke och en bok som dokumenterar hela tillverkningsprocessen.

Det är ett sätt för Porsche att visa upp vad deras specialavdelning Sonderwunsch – särskild begäran på svenska – kan göra för sina kunder.

Det skyhöga auktionspriset grundar sig i att varenda krona gick till välgörande ändamål, närmare bestämt till Girls Inc., en ideell organisation som inspirerar unga tjejer i USA och även till USA for UNHCR och FN:s flyktingkommissariat i syfte att stötta kvinnor och barn världen över.

I USA är det av skattemässiga skäl oerhört fördelaktigt att donera pengar till välgörenhet varför många kapitalstarka individer budar för fulla muggar på den här typen av välgörenhetsauktioner.

Det slutgiltiga priset för Sally-Porschen blev motsvarande 38 669 688 svenska kronor, det vill säga 3,6 miljoner amerikanska dollar, för en sprillans ny 911 alltså.

Baserad på en Carrera GTS

ANNONS

Även om karaktären Sally i filmen Bilar är en 2002-års Porsche 911 Carrera av 996-generationen är verklighetens Sally en 2022-års 911 Carrera GTS av 992-generationen.

Under huven finns en boxersexa på 480 hästkrafter som möjliggör en 0-till-100-tid på 4,1 sekunder med den manuella lådan och en toppfart på 311 kilometer i timmen.

Porsche 911 Carrera GTS börjar på 1 470 000 kronor i Sverige.

Inte enda bilen som auktionerades ut

Porsche 911 Sally Special som modellen formellt heter är inte den enda bilen som auktionerades ut under Monterey Car Week och är långt ifrån den dyraste – se vår lista på veckans dyraste bilar här.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS