Dagens PS

Så ska Volvos supersystem rädda liv

Kan AI få folk att sluta rattsurfa? Det hoppas Volvo på. (Foto: TT)
Kan AI få folk att sluta rattsurfa? Det hoppas Volvo på. (Foto: TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Volvo satsar på banbrytande trafiksäkerhet. Deras senaste patentansökningar inkluderar teknik för att förutse cyklisters beteende, upptäcka rattsurfande och övervaka passagerarnas hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo satsar som vanligt stort på trafiksäkerhet, och deras senaste patentansökningar visar verkligen hur de tänker utanför boxen, det säger Vi Bilägare.

Föreställ dig en bil som inte bara ser cyklister, utan faktiskt försöker förutse deras nästa drag.

Genom att analysera kroppsspråk och handsignaler ska Volvos system kunna avgöra om en cyklist är på väg att svänga eller fortsätta rakt fram. Och om det finns risk för kollision? Då bromsar bilen automatiskt. Smart, eller hur?

Ser rattsurfare i andra bilar

Men det slutar inte där.

Volvo vill också sätta stopp för rattsurfande – och inte bara i sin egen bil. Genom att filma bilen bakom och analysera förarens beteende i realtid, kan systemet varna andra förare om någon verkar distraherad.

Visst, det kanske känns lite som att bli övervakad, men Volvos utvecklingsingenjör Oswaldo Perez Barrera försäkrar att det inte sparas någon film och att det rent juridiskt fungerar som dagens backkameror.

Kan upptäcka sjukdom hos passagerare

ANNONS

Och som om det inte vore nog, jobbar Volvo även på ett system som kan upptäcka om föraren eller passagerarna drabbas av plötslig sjukdom.

Genom att övervaka en mängd sensorer i stolarna kan bilen varna föraren, bromsa in och till och med larma SOS vid behov.

Visst, det är inte säkert att alla dessa idéer blir verklighet. Men det är spännande att se hur Volvo ständigt tänjer på gränserna för vad som är möjligt inom trafiksäkerhet. Kanske är det just sådana här innovationer som kan hjälpa oss att minska antalet olyckor på våra vägar.

Läs även:
Satte mobilen på laddning: Dömd för att rattsurfa. Dagens PS
Så ska AI öka räckvidden för elbilar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS