Så här låter nya Porsche 911 GT3 R

Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 11 juli 2022
omslagsbild-porsche-911-gt3-r
Foto: Porsche Motorsport

Porsche 911 GT3 i banracingtappning bygger fortfarande på den förra generationens 911. Snart ska det bli ändring på det. Här är allt du vill veta om nya Porsche 911 GT3 R – inklusive ett ljudklipp.

ANNONS
ANNONS

Den GT3 R som i nuläget finns att köpa bygger alltså på 991.2, trots att det är hela fyra år sedan den så kallade 992 visades upp för första gången. 992 GT3 är i och för sig bara ett drygt år gammal.

911 GT3 R, vad betyder det?

Porsche GT3 R ska inte blandas ihop med gatbilen GT3 RS, även om RS råkar vara dess närmaste gatlagliga motsvarighet.

Föremålet för denna artikel utgör den gyllene medelvägen bland Porsches racing-911:or, ett steg upp från GT3 Cup och ett steg ned från värstingen GT3 RSR. Den sistnämndas motor är inte bara större, den är också flyttad framför bakaxeln.

ANNONS
ANNONS

Vad kan man vänta sig?

Motorn blir med största sannolikhet den 550 hästkrafter starka 4-literspjäs som sitter i nuvarande GT3 R, med vissa modifikationer för ökad effektivitet och prestanda.

Det är en fenomenal motor även i det lite mer nedskruvade läge som råder i Porsche 718 Boxster 4.0 GTS, som vi har testat.

I övrigt kan man vänta sig en växellåda av sexstegat, sekventiellt slag, en bromsad differential, och en hel drös lättviktsmaterial som aluminium och kolfiberförstärkt plast.

Maskininlärning för snabbare varvtider

En väldigt praktiskt användbar nyhet ska vara ett mer integrerat mjukvaruverktyg, som gör det lättare att ändra bilens inställningar för att passa olika ändamål.

Enligt en intervju som Sportscar365 har genomfört med Sebastian Golz, som leder utvecklingen av 911 GT3 R, ska detta verktyg till och med använda sig av maskininlärning.

Lyssna på Porsche 911 GT3 R

Priset för nya Porsche 911 GT3 R lär landa runt fem miljoner kronor, om prislappen på den nuvarande modellen är till någon vägledning.

Varför inte finansiera kalaset genom att köpa aktier i Porsche, som kan komma att börsnoteras så snart som i höst!

ANNONS
ANNONS
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.