Rolls-Royce presenterade under torsdagen sin nya Boat Tail, vilket enligt lyxbilbolaget är den ”mest ambitiösa” bilen de byggt. Den görs bara i tre exemplar till handplockade kunder. 

ANNONS

Boat Tail-formatet innebär som namnet antyder att baksidan på bilen är formad som däcket på en yacht och med ett färgtema från havet. Den nya Rolls-Royce Boat Tail är designad med inspiration från tävlingssegelbåten J-Class yacht samt originalet Rolls-Royce Boat Tail från 1932.

Under gårdagen berättade Rolls-Royce att de återskapar sin division för handbyggda bilar, i hemlandet Storbritannien kallat ”coachbuilding”.

Rolls-Royce Boat Tail
Rolls-Royce Boat Tail är den ”mest ambitiösa” bil som företaget någonsin byggt. (Foto: Rolls-Royce)
Rolls-Royce Boat Tail
Rolls-Royce kommer göra en handbyggd bil ungefär vartannat år. (Foto: Rolls-Royce)

”Vi kan erbjuda våra kunder möjligheten att skapa en bil där varje enskilt element är handbyggt efter deras exakta individuella krav”, säger Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös till Motor Authority.

Har samarbetat med ägarna i fyra år

Den första bilen från den nya avdelningen blir alltså tre stycken olika Rolls-Royce Boat Tail, som produceras helt efter kundernas önskemål. Bilen har fyra sittplatser och är nästan 5,8 meter lång (19 fot). De nya ägarna av bilen har samarbetat med Rolls-Royce designers i fyra år för att plocka fram sin bil.

Bland lyxtillbehören som finns i bilarna hittar man dubbla kylskåp för champagne, och skräddarsydda klockor som både går att bära på armen och sättas in i bilen för att fungera som bilens klocka.

Väldigt liten del av verksamheten

”Det är något extremt sällsynt och något bara mycket utvalda människor kan göra. Det är en väldigt liten del av vår verksamhet och det är av mycket goda skäl … Vår idé är att antagligen lägga upp ett Coachbuild-projekt vartannat år, beställt av en utvald kund”, säger Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös.

ANNONS
ANNONS

Även Mercedes har gjort bilar med namnet Boat Tail. Sajten autoguide.com kallade 2018 en 1929 års Mercedes-Benz S-Type Barker ”Boat Tail” för den vackraste bil som tillverkats.

Rolls-Royce Boat Tail
Rolls-Royce har återskapat sin division för handdesignade bilar. (Foto: Rolls-Royce)
Rolls-Royce Boat Tail
(Foto: Rolls-Royce)


Läs mer:
Top Gear: Världens bästa lyxbil