När BBC:s Top Gear utser världens bästa lyxbil är den förstås brittisk. Rolls-Royce Ghost version av lyxighet kallar de post-överdådig. 

ANNONS

Längst fram på motorhuvudet sitter den kvar, ”Spirit of Ecstasy”, symbolen som pryder alla Rolls-Royce, välkänd från bland annat James Bond-filmerna. Men i övrigt är den omgjord från grunden.

”Allt annat designades, tillverkades och konstruerades från grunden. Resultatet är den mest tekniskt avancerade Rolls-Royce hittills. Det destillerar pelarna i vårt varumärke till en vacker, minimalistisk men ändå mycket komplex produkt som är perfekt i harmoni med våra Ghost-kunders behov och perfekt i linje med tiden”, säger Rolls-Royce vd Torsten Muller-Otvos till BBC Top Gear.

Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost. (Foto: Rolls-Royce)
Rolls-Royce Ghost
”Spirit of Ecstasy”, symbolen som pryder motorhuven på alla Rolls-Royce. (Foto: Rolls-Royce)


Inte omedvetna om Greta

Rolls-Royce kallar sin nya stil för post-överdådig. Den är förstås fortfarande överdådig, det bara syns lite mindre på ytan. Det är inte samma teknologi och bling som hos konkurrenten Mercedes. Det är så kunderna vill ha det, och anledningen är bland annat Greta Thunberg, enligt Top Gear. Rolls Royce kunder är ”anti-bling” och vill inte ha några kontrollpaneler med tusen knappar.

”Och de är inte högfärdigt omedvetna om en värld härjad av en pandemi eller en där en svensk skolflicka utövar mer inflytande än de flesta politiker inför den annalkande klimatkatastrofen.”

Kostar från 3 miljoner

De avskalade detaljerna till trots, det är ingen klimatvänlig bil. Den är stor och törstig med en 6.75-liters dubbelturbo V12, och interiören är i läder. Den släpper ut CO2 mellan 347 och 358 gram per kilometer. Och den kostar från 3 miljoner kronor och uppåt.

De tekniska detaljerna finns också där under ytan. Bilen är byggd för att kunna stänga ute världen, och gör ytterst lite ljud ifrån sig. Den är också covid-säker, med ett automatiskt luftfiltreringssystem med ultra-känsliga sensorer som slår av luftinsläppet om den upptäcker luftburna föroreningar. Men mest är det körglädjen som gör att BBC Top Gear hyllar Rolls-Royce Ghost som världens bästa lyxbil:

”The Ghost är en av de försvinnande sällsynta bilarna som ser till att du mår bättre efter en fyra timmars bilresa än du gör i början av den.”

ANNONS
ANNONS

Läs hela recensionen på BBC Top Gear.

Läs mer: Därför har Rolls-Royce försvunnit från Sverige – Dagens PS

Rolls-Royce Ghost
Interiören i läder. (Foto: Rolls-Royce)
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce Ghost. (Foto: Rolls-Royce)