Nu överväger Renault att göra som Volvo Cars gjort med Polestar och lägga elbilsdivisionen i ett eget bolag, uppger Autonews.

ANNONS

Branschtidningen rapporterar från Paris där Renaults vd Luca de Meo berättat om planerna på att skapa ett separat bolag för sina elbilar – precis som Volvo Cars gjort med Polestar – och att ett sådant drag kan intressera såväl Nissan – som ingår i bilalliansen – som andra långsiktiga investerare.

Renault har som mål att ha ett utbud med enbart eldrivna bilar år 2030, enligt Autonews.

Där följer tillverkaren samma linje som Ford, men Ford har inte separerat bilar med förbränningsmotorer från elfordon och uppges heller inte planera det.

Renaults vd – ”mycket komplex situation” i Ryssland

Trots att osäkerheten just nu är stor kostnadsmässigt kopplad till Renaults affärsintressen i Ryssland har bolagets vd långt framskridna planer att gå vidare med en uppdelning i sortimentet av fossildrivna bilar och elbilar.

Även om Renaualt vid sidan av västs sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina dragit sig ur Ryssland, så tror Luca de Meo på att företagets strategiskifte – så kallade turn around – bär sig finansiellt.

Renault är majoritetsägare i Rysslands största biltillverkare AvtoVAZ, vilket gjort att bolaget ställts inför en ”mycket komplex situation”, enligt Renaults vd.

Biljätten ser nu över sina alternativ för fabriken i Moskva och sitt aktieinnehav i AvtoVAZ, skriver Autonews.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Renaults aktie störtdyker – exponerade mot Ryssland [Dagens PS]