Rattfylla sätter stopp för körkort

Uppdaterad: 16 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023
rattfylla
Polisen har ökat sina trafikkontroller i år. (Foto: Alcosense)

Rattfylla ligger bakom många återkallade körkort i år. Det har skett en rejäl ökning där allt fler blir av med sina körkort sedan de kör berusade.

ANNONS
ANNONS

Allt fler blir av med sin körkort visar färska siffror från Transportstyrelsen, där antalet fall av rattfylla ökar.

Många blir av med körkort

Under det första halvåret blev tio procent fler av med sina körkort än under samma period förra året, och i siffror handlar det om runt 3 500 personer enligt ett exklusivt pressmeddelande till Dagens PS från Transportstyrelsen.

Över 19 000 körkort återkallades under perioden och det handlar om en ökning på runt sju procent jämfört med samma period ifjol.

ANNONS
ANNONS

Polisen upptäcker mer rattfylla

Ökningen beror delvis på att polisen under året har utökat sina kontroller och därmed upptäckt fler rattfyllerister, vilket även kan få ner dödligheten på våra vägar sedan rattfylleri kopplas till en femtedel av dödsolyckorna i trafiken.

I många fall är inte ens förarna medvetna om att de gör något olagligt menar Hunter Abbott, som är vd för alkoholmätarföretaget Alcosense.

“Ett högt antal rattfylleribrott kan tolkas som ett tecken på bristande medvetenhet om risken för trafikolyckor kopplade till alkohol, särskilt om man kör bil morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Även om många kanske inte medvetet sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet, är det deras ansvar att se till att de inte utsätter sig själva och andra för fara”, säger han.

Män sticker ut

Är då män värre i trafiken än kvinnor? Ja enligt statistiken är de det. Av de som blev av med sina körkort under första halvan i år så var 81 procent män, trots att de endast utgör 52 procent av körkortsinnehavarna.

Läs även:

Körde elsparkcykel full – förlorade körkortet – Dagens PS

Snart får din elbil väga över fyra ton på vanligt körkort – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS