Den svenska bilmarknaden backade rejält i juli, ett kraftigt ras med hela 26,2 procent jämfört med samma månad 2020.

ANNONS

Den svenska bilmarknaden överhettades och i juli rasade försäljningen med 26,2 procent jämfört med juli förra året. Totalt såldes 16 778 nya bilar i Sverige under juli, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

”Styrmedelsförändringarna tillsammans med negativa effekter av coronapandemin leder till en mycket ryckig fordonsmarknad under innevarande år”, säger Jessica Alenius, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Elbilsförsäljningen ökade

Elbilen gör dock fortfarande succé på marknaden. Försäljningssiffrorna stannade upp 95 procent, däremot går det knackigare för laddhybriderna som minskade med 30 procent.

Regeringsbeslut spelar in

Att skillnaden är så pass stor från månad till månad har, enligt Bil Sweden, med politiska beslut att göra. I april sänktes bonusen för laddhybrider och den 1 juli höjdes förmånsvärdet på tjänstebilar. Två beslut som påverkat den svenska bilförsäljningen markant.

Högst i EU

Av alla bilar som såldes i Sverige under det första halvåret var cirka 40 procent laddbara. Det placerar Sverige i topp i hela EU, långt över EU-snittet som ligger på 15 procent.

ANNONS
ANNONS

– Positivt är att Sverige fortsätter att ha högst andel laddbara bilar av nyregistreringarna bland EU-länderna för det första halvåret, enligt statistik från europeiska fordonsbranschen. Andelen är dock högre i Norge och Island, med 82,7 procent respektive 44,3 procent, säger Alenius.

Läs mer: Allt fler elbilar – och oljekonsumtionen går upp