Dagens PS

Putins gåva till Kim Jong-un: En rysk limousine

rysk limousine
Vladimir Putin gav Kim Jong-un en skottsäker rysk limousine av märket Aurus. (Foto: Dimitri Lovetsky/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Här är Vladimir Putins present till diktatorkollegan i Nordkorea Kim Jong-un – en bepansrad rysk limousine av märket Aurus, som den ryske presidenten själv brukar använda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Kim Jong-un besökte östra Ryssland i september visade Vladimir Putin en av de bepansrade limousiner han brukar använda av märket Aurus.

De besökte tillsammans rymdbasen Vostochny Cosmodrome och satt tillsammans i bilen, vilket nordkoreanen verkade uppskatta enligt Reuters.

“Vår nära granne”

Så Putin gav Kim en alldeles egen rysk limousine.

“Putin visade den för honom personligen, och som många människor gillade Kim den här bilen”, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov när han fick frågor om gåvan.

“Så det här beslutet togs (alltså att ge honom en limousine, reds anm.). Nordkorea är vår granne, vår nära granne, och vi avser, och kommer att fortsätta, att utveckla våra relationer med alla grannar, inklusive Nordkorea”, säger Peskov.

Artilleriammunition och missiler

Ryssland har stärkt sina relationer med länder som Nordkorea och Iran efter att Putin beordrat invasion av Ukraina och mötts av sanktioner av USA, EU och dess allierade.

ANNONS

USA har anklagat Nordkorea för att försörja Ryssland med artilleriammunition och missiler, vilket regeringen i Pyongyang förnekar.

Den rysktillverkade limousinen levererades till Kims topptjänstemän av ryssarna den 18 februari, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Läs även: Vill Kim Jong Un ha krig? (Dagens PS)

Läs även: Rysslands snabba upprustning oroar: “Verkligt farliga tider” (Dagens PS)

Läs även: Putin: “Fred – på våra villkor” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS