PS motorexpert: Är du redo för framtiden?

Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 15 jan. 2019
BMW Vision iNext tar oss med på en resa in i framtiden.

LAS VEGAS. Världens största elektronikmässa bjöd i år på den innovativa bilindustrins visioner. En av de tillverkare som ligger i framkant är BMW som visade upp sin framtida strategi i form av Vision iNext, en bil fylld med ny teknik som först verkar lite främmande men ändå rätt logisk.

ANNONS
ANNONS

CES (Consumer Electronic Show) i Las Vegas har de senaste åren gått från att vara en gigantisk mässa för kommunikation och hemelektronik till att även innefatta bilindustrin, vilket indikerar vilken väg våra framtida fordon kommer att ta. Utvecklingen inom uppkopplade tjänster i våra bilar går snabbt framåt och den är faktiskt inte så komplex utan istället rätt logisk. Under två intensiva dagar fick jag nöjet att uppleva framtiden och den känns inte så förfärligt långt borta som man kanske tror. Är du redo för den?

20190107_114246 (2) Framtiden är redan här. Är du redo för alla innovationer? Jag är i alla fall övertygad.

Vi är redan bortskämda med mängder av tjänster kopplade till appar i våra smarta mobiltelefoner och datorer, så varför inte spinna vidare på detta och addera smarta tjänster i framtidens bilar? Ungefär så tänkte BMW när man initierade Vision iNext, en teknikstinn autonom elbil som innehåller funktioner som för bara några år sedan skulle ha upplevts som taget från en Science Fiction-film och som visar vart vi bilförare och passagerare är på väg.

DSC03483 (2)

Det handlar givetvis mycket om säkerhet, elektrifiering och autonoma funktioner i framtiden men också om att göra bilens miljö bekvämare. Holger Hampf, VD Designworks som är ett BMW ägt Kalifornienbaserat designföretag med ansvar för bl.a. iNext, uttrycker sig så här vid vår pressträff:

20190107_093852 (1) Holger Hampf ansvarar för interiören

”Bildesign har legat efter utvecklingen inom interiör design som styr mer mot det minimalistiska. Vår design hämtar influenser från hemmiljöer, boutique hotell etc. iNext ska bli den första bilen som utnyttjar dessa designelement fullt ut.”

Han nämner också BMW i3 som kom för fem år sedan som var först med en minimalistisk interiör och som till stor del bestod av miljövänliga material som ett exempel.

”Utvecklingen sker inte bara inom teknik utan vi lägger ett stort fokus även på miljövänliga material med integrerade funktioner och fritt flytande infoskärmar för att så småningom eliminera knappar. Less is more.” fortsätter Hampf.

Interiört är det alltså futuristiskt så det förslår. Ett platt golv som vi först såg i BMW i3 redan 2014, utgör grunden för ett ”rullande vardagsrum” där framstolarna och baksätet flyter ihop med dörrsidorna i en mjuk design som ska skapa en mer ombonad känsla. Här hittar vi några innovativa lösningar som t.ex. volymkontroller integrerat i baksätets material och i det snygga träbordet mellan framsätena. Systemet heter Shy Technology.

Skärmar i baksätet kommer att bli historia och istället ersättas av ett system som sitter i taket och projicerar önskat innehåll i något som liknar en handhållen helvit bok. Om detta är bättre än en traditionell skärm låter jag vara osagt. Demonstrationen av systemet visade att man fortfarande har en bit att gå innan det kan vara ett alternativ, men tekniken är onekligen fascinerande.

BMW Vision iNEXT

Instrumentpanelen utgörs av två liggande skärmar varav den ena sträcker sig hela vägen framför passageraren. Här finns inga knappar utan allt kommer att skötas med hjälp röstkommandon eller lätt beröring på skärmen. Vi har sett lite prov på ett liknande system i Mercedes som kallas MBUX men med Vision iNext har BMW tagit åtskilliga fler steg.

P90334010_highRes

Med hjälp av lösningen BMW Intelligent Personal Assistant, som är ett centralt element mellan föraren, fordonet och den digitala värld som uppkopplingarna (ex. Amazon Alexa) erbjuder, får man hjälp med det mesta såsom t.ex. tidsplanering, vägval och inköp. Tänk dig att du sitter på din arbetsplats och ser klockan tickar iväg. Du väntar på ett telefonmöte som verkar bli försenad och ikväll har du gäster och behöver handla på vägen hem.

Detta scenario presenterade BMW i en fantastisk VR-miljö. Jag fick gå in i ett rum med en stor bildskärm där mitt ”dagsschema” fanns exponerat. När meddelandet om det försenade telefonmötet dök upp, gav BMW Intelligent Personal Assistant mig förslaget att jag borde tänka på hemfärden för att hinna med inköpen och ta emot mina gäster. Hur det sedan gick till ser du beskrivet i BMW:s film här nedan:

 

Sammanfattning

Nu går utveckling snabbt. Betydligt snabbare än vad de flesta tror och bilarnas komplexitet göms undan i miljöer som mer påminner om ett vardagsrum än en konventionell bil. Men är vi redo för dessa revolutionerande förändringar som de flesta tillverkare med visioner presenterar? Frågan är befogad eftersom många idag känner sig skeptiska inför elektrifiering trots att det är något som borde beröra alla som vill vara miljösmarta och som blir allt vanligare med en takt som få kunde förutse för en sisådär tio år sedan.

Detsamma gäller även de miljöer vi kommer att sitta i när vi färdas. Självkörande bilar kommer att bli en del av vardagen inom en inte alltför lång tid och vad BMW visade upp i Las Vegas tyder på att det kan gå snabbare än vad man kan föreställa sig. BMW Vision iNext tar framtidens mobilitet och uppkoppling till en helt ny nivå som till många delar tangerar Science Fiction men som existerar idag. Det är onekligen en spännande framtid vi går tillmötes och trots att jag precis passerat 60 och älskar att köra bil så välkomnar jag den nya tekniken.

Filmen nedan svarar på några frågor. Den börjar med att visa en självkörande motorcykel BMW som jag också fick titta på. Ytterligare ett briljant exempel på vad den nya tekniken kan bidra med. Notera att motorcykeln inte är utrustad med gyro utan använder naturliga egenskaper!

 


 

ANNONS
ANNONS
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

ANNONS
ANNONS