Porsches rika motorsportsarv består av en enda Formel 1-bil, Porsche 804 från 1962, som från och med den 16 april kommer att visas upp för allmänheten.

ANNONS

Det gick rykten om att Porsche skulle gå med i Formel 1 inför 2026-års säsong. Dessa planer har nu gått i kras då det tyska märket inte lyckades hitta något stall som de kunde köpa in sig hos.

Koncernsyskonet Audi kommer emellertid att ge sig in i motorsportens mest elitiska sfär.

Petersen Automotive Musuem framifrån
Petersen Automotive Museum kommer att ha en utställning om Porsche. (Foto: Petersen Automotive Museum)

Porsche fyller 75 år

2023 är det 75 år sedan den första Porsche-bilen tillverkades – en 356 No. 1 Roadster – något som firas för fulla muggar. Det rapporterar amerikanska Robb Report.

Med det sagt har företaget funnits ända sedan 1931 och innan de tillverkade bilar var de bland annat inblandade i pansarvagnsbranschen.

356 var märkets första modell och debuterade 1948. (Foto: Porsche)

 

ANNONS
ANNONS

Firas på ett av världens bästa bilmuseum

Petersen Automotive Museum, ett av världens bästa bilmuseum – som vi besökte förra året, slår upp dörrarna till en utställning som heter ”We Are Porsche” – alltså Vi är Porsche på svenska.

Museet är beläget i Los Angeles, Kalifornien, USA.

Totalt kommer 40 bilar från märkets samling att visas upp, däribland en 550 Spyder från 1953 som rattades av Betty Shutes och Ken Miles och även en 911 Turbo från 1976 som ägdes av Steve McQueen.

Steve McQueens 911. (Foto: Mecum Auctions)
porsche
550 Spyder från 1953. (Foto: Porsche)

Den första (och kanske sista) F1-bilen

På plats i Los Angeles kommer även Porche 804 från 1962 visas upp. Det är Porsches första och enda – och kanske sista – Formel 1-bil. Den vann vann F1 samma år som den byggdes.

Bilen kördes av ingen mindre än svenska Joakim Bonnier. Under huven finner man en boxeråtta på 180 hästkrafter vilket, tack vare en vikt på blott 455 kilogram, innebar en toppfart på 270 kilometer i timmen.

ANNONS
ANNONS

Huruvida märket ger sig in i Formel 1 igen återstår att se, men oavsett vad är Petersen Automotive Museum ett måste för fantaster.

Utställningen öppnar den 16 april och håller öppet till april 2024.

Läs även: Petersen Automotive Museum – ett måste för bilfantaster [Dagens PS]
Läs även: Porsche döper färg efter stamkunden [Dagens PS]
Läs även: Tre dyraste bilarna sålda under Monterey Car Week [Dagens PS]