I dag, torsdag, styr VW-ägda lyxsportbilstillverkaren Porsche in på börsen i Tyskland till en historiskt hög värdering. Aktien är upp en procent vid 16-tiden efter att först ha stigit kraftigt och sedan fallit ned mot noteringsnivån igen.

ANNONS

Det här berättar bland andra nyhetsbyrån Reuters och konstaterar att Porsche-ägaren Volkswagen prissatt Porsche-aktierna i den övre delen av det tidigare riktade och tillkännagivna intervallet inför torsdagens börshandel i Frankfurt, som startar klockan 9.15 lokal tid.

Enligt The Wall Street Journal värderas VW:s hjärtebarn till mer än 75 miljarder euro, cirka 73 miljarder dollar.

Det blir Europas största börsintroduktion på mer än ett decennium, framgår det.

Den lyxiga sportbilstillverkaren värderas nu högre än sin tyska rival Mercedes-Benz och hamnar i spannet bland världens största börsaffärer inom bilsegmentet.

I topp är den amerikanska elbilsjätten Tesla vars värdering enligt WSJ överstiger 886 miljarder dollar.

Porsches emission är den största sedan gruvjätten Glencores börserbjudande till investerare 2011. Den var på 10 miljarder dollar, berättar tidningen.

Porsches börsintroduktion sticker ut i en tid då marknaden för börsnoteringar i princip är död både i Europa och USA till följd av geopolitisk oro i kombination av skenande inflation, kraftfulla räntehöjningar och en avmattning av världsekonomin som hotar att utlösa en global recession.

Aktiemarknaderna kännetecknas i dag av stor volatilitet, även om börserna temporärt studsar upp rejält som i går i USA efter sex dagars nedgångar.

När handelsdagen närmar sig sitt slut kostar ser Porsche AG ut att ha klarat prövningen. Aktien kostar vid 16-tiden 83,36 euro, en uppgång på cirka 1 procent jämfört med noteringspriset på 82,5 euro, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Aktierna i Porsches största ägare Volkswagen dyker dock kraftigt – ned 6,4 procent. Även aktien för Porsche Automobil Holding SE, som äger 25 procent av Porsche AG, faller kraftigt och är ned 10 procent vid 16-tiden.

””Det här är inte precis en drömmiljö för en börsintroduktion”, säger Thomas Altmann, förmögenhetsförvaltare på QC Partners, till Reuters.

Läs även: Volkswagen – rekordvärdering när Porsche börsnoteras [Dagens PS]