Porsche bekräftar att bolagets första tvåsitsiga elbil blir en 718, och inte en 911 som många bilentusiaster trodde, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Porsche bekräftade nyheten om att Porsche 718 blir bolagets första tvåsitsiga elbil under ett videosamtal med reportrar.

Biltillverkarens vd Oliver Blume meddelade även att bolaget kommer att släppa en Porsche 911 med hybridteknik. Han vill inte gå in på några detaljer om när produktionen kommer att starta eller om det kommer flera modeller.

Porsche 911 är den 58-årige ögonstenen med ett brett utbud av olika modeller. Ingångsmodellen Carrera går loss på 101 200 dollar och upp till Turbo S som har en prislapp på över 200 000 dollar.

Ägare förbereder börsnotering av Porsche

Volkswagen som äger Porsche sedan 2012 förbereder en börsnotering för att bland annat finansiera produktionen av ytterligare elbilar. Börsnoteringen kan ske senare i år och enligt uppgifter till Bloomberg kan värderingen sättas till 99,7 miljarder dollar.

Det var under bilsalongen i München förra året som Porsche genom sin konceptbil Mission R gav ett litet smakprov på hur en elektrisk 718 skulle kunna se ut. Sen tidigare finns Porsche Taycan som släpptes under 2020 och nya elektriska Macan förväntas släppas under 2023.

Stora investeringar väntar för Porsche

Målet är att hälften av alla bilar som säljs av Porsche 2025 ska vara elbilar eller hybrider, sa Blume. Senaste 2030 är målet 80 procent av alla bilar. Bolagets försäljningen visade under förra året att 40 procent av alla sålda bilar var elbilar eller hybrider.

Försäljningssuccén Taycan slog under förra året rekord med 41 296 elbilar sålda globalt, och passerade tidigare rekordet för den legendariska 911 med 38 464 bilar sålda.

Under 2021 lyckades Porsche för första gången levererar över 300 000 bilar. De största marknaderna är Kina, följt av USA och Tyskland.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser att 2021 har klargjort att vi är väderbeständiga, även i stormiga tider,” sa Blume. ”Vi har nått starka resultat. Detta har satt oss i en förstklassig position för framtiden.”

Förseningar i leveranskedjan att vänta

Trots fina framgångar och rekordförsäljning har bolaget meddelat sina amerikanska kunder att stora förseningar är att vänta över hela produktlinjen de kommande månaderna.

Läs mer: Inför notering – Porsche värt lika mycket som moderbolaget [Dagens PS]