Polisens nya Volvo kommer att göra livet surt för Sveriges fartsyndare.
Bilarna får avancerad radar, 360°-graderskamera, nummerskyltläsning och kan ta fast mötande fortkörare.
– Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, det är ett tekniskt underverk, säger kommissarie Hans Nilsson till Dagens PS.

ANNONS

Svenska polisen kommer att få nya polisbilar med start nästa år. Totalt får polisen 2 200 nya Volvo de närmaste åren. Dels handlar det om Volvo XC60 med polismålning till uttryckande och patrullerande poliser. Modellen är Volvo XC60 B5 Diesel, mildhybrider med 235 hk.

Även trafikpolisen och vissa spaningsrotlar får nya civila bilar. Det handlar om Volvo V90-bilar med över 300 hk som kommer att gå betydligt fortare än 180 km/h som gäller för vanliga köpare.

”Världens bästa polisbilar”

En som varit delaktig i utvecklingsarbetet av de nya polisbilarna är kommissarie Hans Nilsson som är chef för trafikpolisen i Stockholm. Han har stora förväntningar på bilarna.

– Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, dels för att det är en väldigt säker bil, dels för att den är ett tekniskt under. Bilarna har 360°-graderskamera, avancerad radar och ANPR som läser nummerskyltar på bilar. Det blir ett bra verktyg som blir ett jättelyft för polisen, säger Hans Nilsson.

Polisbilar
De nya bilarna är utrustade med en avancerad radar.

Bilarnas radar kan mäta hastigheten både på mötande trafik och bilar som polisbilen ligger bakom, eller som passerar. Kameran gör att bilarna kan användas i stället för laserpistoler. Hela fortkörningen fastnar på filmer som har knivskarp kvalitet.

– Vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare som jag ser det. Bilen verkar kunna underlätta vårt arbete.

Utvecklingen av bilen har pågått sedan 2016 och många poliser har fått vara delaktiga och tycka till. Om allt går som planerat kommer de första bilarna att tas i trafik under vecka 22 nästa år, i början av juni.

ANNONS
ANNONS

Förutom att ta fast fortkörare kan polisbilen själv upptäcka bilar som har körförbud, är avställda eller har stulits. Dessutom kan regionledningscentralen (RLC) själva koppla upp sig mot polisbilens kamera för att se läget på en brottsplats eller trafikolycka.

– Bilen öppnar upp helt nya dimensioner i polisarbetet.

Relaterade artiklar:
PS: Volvo XC60 gör succé i Texas