Volvo Cars visar upp sin första elektriska polisbil och det är en riktig superbil. Polisen kommer att köpa in elbilen – men inte för utryckning.

ANNONS

För en tid sedan visade Volvo Cars sin nya modell X4C0 Recharge i en specialversion ämnad för polisen. En första titt på tillverkarens superbil fick ett antal anställda på företaget i Göteborg.

Den svenska polisen ska köpa in den den nya elektriska polisbilen, skriver Carup. Under utryckning kommer vi dock inte att få se den.

Till Carup säger Robert Haaga, projektledare för Polisbil 2018, att polisen sannolikt kommer att köpa in olika elbilar för andra ändamål.

Polisen har tidigare ingått avtal om att köpa 2200 bilar med förbränningsmotorer fram till 2030. Däremot kommer antagligen dessa bilar snabbt bli omoderna.

På sin hemsida skriver den svenska polisen att de har som målsättning att stödja elektrifieringen av polisflottor med den nya helt elektriska polisbilen. Men man behöver även tänka om vad en polisbil kan göra, och vilken taktiken är.

Volvo Cars superbil
Den svenska polisen har som målsättning att elektrifiera polisflottan (Foto: Volvo Cars).

Dröjer inte länge

Det ska inte dröja länge innan den ny elektriska polisbilen är färdig att sättas i produktion.

Den kommer att få ungefär samma utrustning som de nya XC-modellerna polisen redan fått. Där ingår ett radarsystem som kan mäta andra bilars hastigheter i mötande trafik men även bakifrån.

ANNONS
ANNONS

Det är den mest kraftfulla versionen av Volvo Cars XC40 med fyrhjulsdrift som är menad för polisen. Den har 480 hästkrafter och gör 0 till 100 på under fem sekunder.

Den ska även enligt polisen kunna laddas upp till 80 procent på bara 38 minuter. Bilen ska enligt Volvo dock vara menad för stadstrafik, flygplatser och tågstationer i första hand.

Läs också: Nya Polestar 3 lanseras i oktober och kan beställas direkt [Dagens PS]